ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας

09:41 - 20 Σεπ 2012 | Ειδήσεις
Η ετήσια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας ξεκινά στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά της έντασης στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και με την ελπίδα που τρέφει η ευρωπαϊκή πλευρά για την εξασφάλιση της υποστήριξης του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη -λίγο πριν την αλλαγή φρουράς στην κινεζική ηγεσία.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, που έχει ήδη φτάσει στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Η 15η σινο-ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται «σε μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και για την Κίνα, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και σε μία διεθνή συγκυρία όλο και περισσότερο δυσχερή» επισημαίνει ενδεικτικά η ανακοίνωση της ΕΕ.

Ο κινέζος πρωθυπουργός, που εκπροσώπησε την Κίνα σε όλες τις συνόδους από το 2003, "έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα", δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Γουέν Τζιαμπάο θα αποχωρήσει από τη θέση του στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο μήνα και την προεδρία της κυβέρνησης τον Μάρτιο στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς στην κινεζική ηγεσία.

Αυτό ταξίδι στις Βρυξέλλες "δεν θα είναι φυσικά αποχαιρετιστήριο δώρο για τον πρωθυπουργό Γουέν, ο οποίος υπήρξε από τους πιστότερους θιασώτες των ισχυρών δεσμών με την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή η σχέση αποδυναμώνεται", σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόλσταγκ, του Ινστιτούτου Μελετών της σύγχρονης Κίνας (BICCS) των Βρυξελλών σε έκθεσή του.

Η Ευρώπη είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών και η δεύτερη εξαγωγική δύναμη προς την Κίνα μετά την Ιαπωνία. Η Κίνα είναι επίσης ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ο ρυθμός των εμπορικών συναλλαγών επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2012. Οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 4,9% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,1%, σύμφωνα με τις κινεζικές τελωνειακές αρχές.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 26%, προς τη Γαλλία κατά 8,6% και προς τη Γερμανία κατά 9,7%.

Στη συγκυρία αυτή, οι Κινέζοι δεν θα είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις επιδοτήσεις των εξαγωγικών τους επιχειρήσεων, που ανήλθαν σε 71 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την BICCS.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο Γουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι, παρά τις ανησυχίες για την Ευρώπη, η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικούς τίτλους χρέους των χωρών της ΕΕ «υπό τον όρο της πλήρους αξιολόγησης των κινδύνων».

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι το Πεκίνο θα κάνει χρήση για τον σκοπό αυτόν των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων του, που ανέρχονται σε περισσότερα από 3,2 τρισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και η επικύρωση από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ESM εκτιμάται ότι θα τονώσουν την εμπιστοσύνη του Πεκίνου.

Όμως καμία κινεζική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από την Σύνοδο της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου «κατά την οποία θα κριθεί μεταξύ άλλων και η τύχη της Ελλάδας», σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόλσταγκ.

Το θέμα της ηλιακής ενέργειας απειλεί να ρίξει τη σκιά του στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, την στιγμή που η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα αντι-ντάμπινγκ για τις κινεζικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανιάνγκ δήλωσε ωστόσο χθες ότι η αντιπροσωπεία η οποία εστάλη από την Κίνα στην Ευρώπη «πέτυχε αρκετά θετικά αποτελέσματα».

Στο διπλωματικό πεδίο, η κατάσταση στη Συρία, όπου η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει το καθεστώς της Δαμασκού, στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στο Αφγανιστάν περιλαμβάνονται στο μενού των σινο-ευρωπαϊκών συνομιλιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.