ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρία: Κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τον Άσαντ

09:58 - 20 Σεπ 2012 | Ειδήσεις
Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Συρία, με το καθεστώς Άσαντ να μην έχει καταπνίξει την επανάσταση, αλλά να διαθέτει δυνάμεις επαρκείς, ώστε να συνεχίζει τον πόλεμο παρά την κατακραυγή της Δύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, μέρος του εξοπλισμού αυτού που διαθέτουν οι καθεστωτικές δυνάμεις προέρχονται από την Τεχεράνη και φτάνουν στην Συρία μέσω Ιράκ. Ο ίδιος ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε μία προσέγγιση της αντί- ισραηλινής ρητορικής του Ιράν, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του έχει στοχοποιηθεί στο πλαίσιο «ενός πολέμου κατά του αντί-ισραηλινού άξονα αντίστασης».

Για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και μεγάλης ποσότητας οπλισμού στο συριακό καθεστώς με πολιτικές πτήσεις, οι οποίες διέρχονται από το Ιράκ, κατηγορεί την Τεχεράνη έγγραφο δυτικών υπηρεσιών πληροφορίων, την γνώση του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών περιγράφει αποστολές που γίνονται με συστηματικό τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι μέχρι στιγμής εικαζόταν, καθώς υποστηρίζει ότι αεροπλάνα από το Ιράν πετούν σε καθημερινή βάση μέσω του Ιράκ προς τη Συρία.

 

Στα αεροπλάνα επιβαίνουν δυνάμεις του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και με φορτίο με δεκάδες τόνους οπλισμού, προς βοήθεια του συριακού στρατού στην αντιμετώπιση των αντικαθεστωτικών.

Από την πλευρά του, το Ιράκ απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς πως επιτρέπει το Ιράν να χρησιμοποιεί τον ιρακινό εναέριο χώρο για αποστολή οπλισμού στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο του Ιράκ.

 

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ μοιάζει να κάνει ένα ακόμα άνοιγμα προς την Τεχεράνη, κάνοντας λόγο από την Δαμασκό για στοχοποίηση της Συρίας στο πλαίσιο «ενός πολέμου κατά του αντί-ισραηλινού άξονα αντίστασης».Αυτή τη στιγμή το Ιράν είναι ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος και δεν είναι τυχαίο ότι τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Άσαντ έχοντας δίπλα του τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο Ιρανός υπουργός έφθασε στην πρωτεύουσα τη Δαμασκό, για να διαμηνύσει πως η λύση στην κρίση εναπόκειται «μόνο στη Συρία και εντός της συριακής οικογένειας».

 

 

Την ίδια ώρα σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα και το Χαλέπι, ενώ η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιακρίτως αμάχους στο Ιντλίμπ και τη Χάμα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.