ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πορτογαλία: Έντονες αντιδράσεις από τον προϋπολογισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση Κοέλιο

08:26 - 15 Οκτ 2012 | Ειδήσεις
Για «τεράστιες», όπως είπε, φορολογικές αυξήσεις έχει προϊδεάσει τους Πορτογάλους ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ εν όψει του προϋπολογισμού της χώρας για το 2013 που αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, την στιγμή που η οικονομία παλεύει ήδη με ύφεση και αυξανόμενη ανεργία.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ήταν έντονη για το τελικό μείγμα των μέτρων -ενδεικτικό των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Κοέλιου- ενώ και το μικρότερο κόμμα CDS, που στηρίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή, έχει δείξει ότι η συμφωνία του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Βάσει των όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο προϋπολογισμός θα εισάγει κατακόρυφες αυξήσεις στη φορολογία εισοδημάτων, που ίσως φτάνει το ανάλογο μισθών δύο ή τριών μηνών για τα μεσαία εισοδήματα. Τις εν λόγω αυξήσεις ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «τεράστιες».

Οι αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος θα συνοδεύονται από περικοπές στις συντάξεις και εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα.

Τα μέτρα θεωρείται δεδομένο, όπως σημειώνει το Reuters, ότι θα γίνουν υποδεκτά με έντονες αντιδράσεις από τους Πορτογάλους που έχουν επιδείξει «διστακτική αποδοχή» της λιτότητας που έχει έρθει με το μνημόνιο.

Τον τελευταίο καιρό οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται -η κυβέρνηση μάλιστα υπέκυψε στις αντιδράσεις εναντίον του μέτρου που προωθούσε για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και αναγκάστηκε να βρει (εξίσου σκληρά) ισοδύναμα. Νέα γενική απεργία έχει κηρυχθεί για τις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η πορτογαλική οικονομία αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 3% και κατά 1% τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 15%, τα υψηλότερα επίπεδα για την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2013.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο προϋπολογισμός να περιλαμβάνει αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.