ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

20:39 - 24 Οκτ 2012 | Ειδήσεις
Έπειτα από μήνες αβεβαιότητας και ήξεις-αφήξεις, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαιώνει ότι δεν θα ηγηθεί του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) στις βουλευτικές εκλογές του 2013.

«Κάνω ένα βήμα πίσω από αγάπη για την Ιταλία» λέει σε ανακοίνωσή του ο τέως πρωθυπουργός και υποδεικνύει την 16η Δεκεμβρίου για τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του στο Λαό της Ελευθερίας. «Θα μείνω στο πλευρό των νέων» αναφέρει ο Καβαλιέρε και ήδη «ανάβουν» οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματά του: εάν αυτό είναι το οριστικό αντίο στην πολιτική, εάν θα αφήσει και τη βουλευτική έδρα ή ετοιμάζει νέα κίνηση.

«Από αγάπη για την Ιταλία κάνω ένα βήμα πίσω, την ίδια αγάπη με την οποία κατέβηκα στην πολιτική 18 χρόνια πριν» ανακοίνωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καλώντας το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε να επιλέξει για πρώτη φορά έναν νέο ηγέτη στις προκριματικές εκλογές που θα διενεργηθούν το Δεκέμβριο.

Στην ανακοίνωσή του ο 76χρονος Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι θα παραμείνει στο πλευρό των νέων ανθρώπων «που μπορούν να παίξουν και να σκοράρουν γκολ», συμπληρώνοντας ότι «έχει ακόμη καλούς μύες και καλή διαίσθηση, αλλά ο ρόλος του θα είναι να δίνει συμβουλές».

Ανάμεσα σε αμφίσημες δηλώσεις ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία «εάν επιμείνει το κόμμα», ο Καβαλιέρε είχε καταστήσει σαφές στο παρελθόν πως μπορεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του εάν αυτό βοηθήσει τα κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα να ενωθούν σε ένα κοινό «μετριοπαθές» μπλοκ.

Γεγονός είναι πως το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο από ευνοϊκές είναι για την μπερουσκονική δεξιά.

Η τελευταία δημοσκόπηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία από τη συχνότητα της κρατικής Rai επιβεβαίωσε την ελεύθερη πτώση στη δημοτικότητα του Λαού της Ελευθερίας που έρχεται πλέον τρίτο κόμμα με ποσοστό μόλις 14% -ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2008 είχε καταφέρει να υπερισχύσει, εξασφαλίζοντας το 37% των ψήφων.

Σταθερά πρώτο στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών παραμένει το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς (25,9%), ενώ επιβεβαιώνεται διαρκώς η ανοδική τάση του Κινήματος Πέντε Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο που αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με 21%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.