ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραβίαση της εκεχειρίας στη Συρία

11:42 - 26 Οκτ 2012 | Ειδήσεις
Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν νωρίτερα σε στρατιωτική βάση στη Συρία, πρώτη ημέρα εφαρμογής της εκεχειρίας με την ευκαιρία της γιορτής Εϊντ Αλ Αντχα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ομάδα ανταρτών επιχείρησε να εισβάλει στη στρατιωτική βάση, η οποία βρίσκεται κοντά σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό και το Χαλέπι, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

 

Οι προσευχές στα τζαμιά μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις


Το πρωί, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι προσευχές στα τζαμιά για την ιερή γιορτή των μουσουλμάνων μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του Μπασάρ αλ Ασαντ.

 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαδηλώσεις σημειώθηκαν στη Ράκα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και στην επαρχία της Ντεράα, κυρίως στην περιοχή Ινκέλ, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

 

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, στο Χαλέπι, στο Ντέιρ Εζόρ και στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε το πρωί εικόνες στις οποίες εμφανίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ να προσεύχεται σε τζαμί της Δαμασκού.

 

Εύθραυστη η εκεχειρία


Η εύθραυστη αυτή εκεχειρία, η οποία μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή, εφαρμόζεται ύστερα από μια νύχτα σφοδρών συγκρούσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, μάχες σημειώθηκαν τη νύχτα στην Δαμασκό, το Χαλέπι και στην κεντρική χώρα, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και οι αντάρτες συμφώνησαν να εφαρμόσουν εκεχειρία από σήμερα και για τέσσερις ημέρες, όσο διαρκεί η μουσουλμανική γιορτή Εΐντ αλ-Αντχα, αποδεχόμενοι την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι.

Ωστόσο και οι δυο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε περίπτωση παραβίασής της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.