ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα επιλέγει νέα ηγεσία

00:57 - 07 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Η Κίνα επιλέγει νέα ηγεσία
Η νέα γενιά του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Απομένουν λίγες ώρες από την έναρξη του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, από το οποίο θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία της παράταξης και της χώρας για την επόμενη δεκαετία.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται, ήδη, ποια πολιτική θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ευθύνες ακόμη περισσότερες. Είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και το ειδικό βάρος της ισούται μόνο με αυτό των ΗΠΑ.

Ύστερα από μία δεκαετία φρενήρους ανάπτυξης, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Ποιοι θα είναι λοιπόν οι στόχοι της νέας γενιάς;

Πρώτο μέλημα του κόμματος είναι να διατηρηθεί η ισορροπία στο εσωτερικό του κόμματος. Μπορεί η Κίνα να είναι ένα μονοκομματικό κράτος, στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος υπάρχουν δύο βασικές παρατάξεις που ανταγωνίζονται για την εξουσία. Το κόμμα έχει θεσμοθετήσει ένα σύστημα που ελέγχει και εξισορροπεί τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης.Το σύστημα αυτό είναι γνωστό στο Πεκίνο ως «ένα κόμμα, δύο συμμαχίες».

Η ηγεσία του κόμματος είναι αποφασισμένη να διατηρήσει καταρχήν την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Κατά δεύτερον θα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα στο εσωτερικό του κόμματος. Όσα χρόνια διατηρούνταν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ο κόσμος γινόταν πλουσιότερος και λίγοι ήταν εκείνοι που νοιάζονταν για τα κοινωνικά προβλήματα.

Χρήματα υπήρχαν και το κράτος είχε φροντίσει να καλύψει το 95% του πληθυσμού με βασική ασφαλιστική κάλυψη. Η μεσαία τάξη όμως, αγωνιά για την περιβαλλοντική ρύπανση και για την ασφάλεια των προϊόνων, ενώ δυσανασχεστεί με τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο και την ελευθερία έκφρασης.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς στην ηγεσία του κόμματος που έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς, κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα πρέπει να βρει μία διέξοδο γι' αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παράλληλα, όμως πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης και να επεκτείνει την οικονομική δύναμη της χώρας στο εξωτερικό. Λίγες μέρες μετά τις κρίσιμες αμερικανκές εκλογές, έρχεται η σειρά της Κίνας να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:16 - 07 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.