ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HΠΑ: Νίκη Ομπάμα στις εκλογές - 7 Ελληνοαμερικανοί βουλευτές - Μέρκελ: "Δύναμη και επιτυχία" για τη δεύτερη θητεία

03:11 - 07 Νοε 2012 | Ειδήσεις
HΠΑ: Νίκη Ομπάμα στις εκλογές - 7 Ελληνοαμερικανοί βουλευτές - Μέρκελ: "Δύναμη και επιτυχία" για τη δεύτερη θητεία
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Ο Μιτ ΡόμνεΪ παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον πρόεδρο Ομπάμα για την επανεκλογή του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει στον Λευκό Οίκο, καθώς οι Αμερκανοί πολίτες των εξέλεξαν για μία δεύτερη θητεία. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 303 εκλέκτορες έναντι 206 του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Στην Βουλή των αντιπροσώπων εκλέγονται αρκετοί Ελληνοαμερικανοί ενώ στη Γερουσία αναμένεται η εκλογή μιας μόνο γερουσιαστού ελληνικής καταγωγής της Σέλι Μπέρκλεϊ, ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη που εκλέγεται στη Νεβάδα.

Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, Γκας Μπιλιράκης Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα, η Νίκη Τσόνγκα Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, η Κάρολιν Μαλόνι Δημοκρατική απο τη Νέα Υόρκη, επανεκλέγονται στη Βουλή.

Αναμένεται επίσης να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτέλεσμα για την Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους, απο τη Νεβάδα.

Δεν εκλέγονται οι Τζον Αρβανίτης, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ και Τζέιμς Κάργας, Δημοκρατικός από το Τέξας.

 

 

Μέχρι στιγμής ο Μπαράκ Ομπάμα «κλειδώνει» 303 εκλέκτορες έναντι 206 για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ.  Σύμφωνα με το CNN ο Ομπάμα κερδίζει την κρίσιμη πολιτεία της Άιοβα, καθώς και την Καλιφόρνια. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται ότι διατηρούν την Κάτω Βουλή 212 έναντι 158 των Δημοκρατικών, οι οποίοι επικρατούν στο Κογκρέσο με 51 έδρες έναντι  44.

 

«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ…Είμαστε όλοι μαζί σ’αυτό. Έτσι κάναμε την εκστρατεία, και αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ –bo» αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές tweet στην ιστορία του Twitter, καθώς έγινε retweeted 350.000 φορές και favorited 120.000 φορές μέσα σε διάστημα μίας ώρας. Στο λογαριασμό αναρτήθηκε επίσης φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου αγκαλιά με τη σύζυγό του, Μισέλ, με τη λεζάντα «τέσσερα χρόνια ακόμα».

Σας ευχαριστώ που πιστέψατε, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην επινίκια ομιλία του προς τους ψηφοφόρους του στο Σικάγο. «Μισέλ, δεν σε αγάπησα ποτέ τόσο πολύ όπως σε αγαπάω τώρα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη σύζυγό του, συμπληρώνοντας πως δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα χωρίς τη γυναίκα που δέχτηκε να τον παντρευτεί πριν 20 χρόνια, ενώ δήλωσε περήφανος για τις κόρες του- αν και, όπως είπε, «ένας σκύλος είναι αρκετός».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει να συνεργαστεί με τον Μιτ Ρόμνεϊ για την επίλυση των προβλημάτων. Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, είπε πως «είτε ψηφίσατε Ομπάμα, είτε Ρόμνεϊ, η φωνή σας ακούστηκε».

Ο δρόμος ήταν σκληρός και το ταξίδι μακρύ, αλλά σηκωθήκαμε ξανά και γνωρίζουμε ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα έρχονται, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας πως, αν και η δημοκρατία σε ένα έθνος 300 εκατομμυρίων μπορεί να είναι πολύπλοκη, παρά τις διαφορές, «όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο για το μέλλον της πατρίδας μας».

 

 Ο Μιτ Ρόμνεϊ μιλώντας προς τους οπαδούς του, ευχαρίστησε τη συζυγό του για τη στήριξή της, τον συνυποψήφιό του για την αντιπροεδρία, Πολ Ράιν, όλους τους συνεργάτες και την οικογένειά του για "τον αγώνα που έδωσαν όλους αυτούς τους μήνες", ενώ ανέφερε: "Οι εκλογές τελείωσαν, οι αξίες μας όμως συνεχίζουν".

 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είπε πως πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο Ομπάμα για να τον συγχαρεί. «Εύχομαι σε όλους τα καλύτερα, ειδικά στον πρόεδρο, την Πρώτη Κυρία και τις κόρες τους...έβαλα υποψηφιότητα επειδή ανησυχώ για την Αμερική...όπως και πολλοί από εσάς, εγώ και ο Πωλ Ράιαν...τα δώσαμε όλα». Ο Μιτ Ρόμνεϊ είπε πως εύχεται να του είχε δοθεί η ευκαιρία να ικανοποιήσει την επιθυμία των υποστηρικτών του να ηγηθεί της χώρας, αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη σύζυγό του, Ανν, και τον Πωλ Ράιαν, υποψήφιο για την αντιπροεδρία.

Όπως δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, «το έθνος, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Τέτοιες στιγμές δεν μπορούμε να ρισκάρουμε με διαφωνίες και πολιτικές σκοπιμότητες». Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε πως «οι εκλογές μπορεί να τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας παραμένουν». Κλείνοντας την ομιλία του, είπε πως ο ίδιος και η σύζυγός του θα προσεύχονται για το έθνος και τον ηγέτη του.

 

Δύναμη και επιτυχία στον Ομπάμα εύχεται η Άγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε επιστολή της συγχαίρει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του, ενώ δηλώνει ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας τους σε σημαντικά θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής στο μέλλον.

Η καγκελάριος σημειώνει ότι έχει συνεργαστεί στενά με τον κ. Ομπάμα τα τελευταία χρόνια., ενώ επισήμανε ταυτόχρονα ότι εκτιμά τις συναντήσεις και συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο για τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, την εμπλοκή των δύο χωρών στο Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνει ταυτόχρονα στην επιστολή της ότι θα ήθελε να καλωσορίσει τον κ. Ομπάμα στη Γερμανία σύντομα, ενώ του εύχεται "δύναμη και επιτυχία" για τη δεύτερη θητεία του.


Βεστερβέλε: «Ευκαιρία» η επανεκλογή Ομπάμα

Ως ευκαιρία προκειμένου οι ΗΠΑ να προχωρήσουν με μεγαλύτερη δύναμη στην δημοσιονομική εξυγίανση βλέπει τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, ο Βεστερβέλε ανέφερε ότι «η πολιτική χρηματοδότησης μέσω χρεών έχει φθάσει στο τέλος της και αυτό το γνωρίζουν και στις ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι μπορεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα να προκάλεσε αντιπαράθεση, αλλά τώρα μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Περιμένει, σημείωσε, από τη νέα χρονιά η Ουάσιγκτον να ακολουθήσει πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και τόνωσης της ανάπτυξης. Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ακόμη την επιθυμία του για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την έκκληση για ενίσχυση της πολιτικής αφοπλισμού, σε συνεργασία με την Ρωσία.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε από την Ευρώπη να προχωρήσει στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας και να πάψουν να περιμένουν τις πρωτοβουλίες από την άλλη πλευρά. Προέβλεψε δε ότι από την Ουάσιγκτον, όπως και από την Κίνα, θα διατυπωθούν εκ νέου προσδοκίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά χαιρέτισε τη νίκη Ομπάμα, λέγοντας ότι, αν είχε επικρατήσει ο Μιτ Ρόμνεϊ, θα διχαζόταν ακόμη περισσότερο μια ήδη διχασμένη χώρα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο Γερμανός πρόεδρος Joachim Gauck συγχαίρει επίσης τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογική του νίκη και σημειώνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και απειλών στην ελευθερία, ειρήνη και το περιβάλλον.

 

Ο γγ του ΝΑΤΟ συγχαίρει τον Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επιδείξει "εξαίρετη ηγεσία" στα θέματα τα οποία αφορούν το NATO, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, συγχαίροντας τον Αμερικανό πρόεδρο για την επανεκλογή του.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα επέδειξε εξαίρετη ηγεσία στην διατήρηση αυτού του ζωτικής σημασίας δεσμού, και προσβλέπω στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας για να διασφαλιστεί ότι το NATO θα παραμείνει ανταγωνιστικό στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο", ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν.

"Ο δεσμός ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, ο οποίος εδράζεται στις κοινές αξίες με βάση τις οποίες εγκαθιδρύθηκε η συμμαχία πριν από 60 χρόνια, παραμένει πιο ισχυρός και σημαντικός για την διατήρηση της ευρωατλαντικής ειρήνης και ασφάλειας από ποτέ", πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Έχουν διατυπωθεί ορισμένες ανησυχίες πως η διατλαντική σχέση ενδέχεται να αποδυναμωθεί, ειδικά έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα πως οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος του Ειρηνικού και την ανακοίνωσή του στα τέλη της περασμένης χρονιάς ότι αμερικανικά στρατεύματα πρόκειται να σταθμεύσουν στην Αυστραλία. Η αμερικανική πολιτική ηγεσία εδώ και χρόνια εκφράζει ανησυχία για το ότι το NATO εξαρτάται υπερβολικά από τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και για το ότι μειώνονται σταδιακά οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί για την άμυνα.

 

 

Η Μόσχα χαιρετίζει την επανεκλογή Ομπάμα

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στον Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας την επανεκλογή του και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία "δέχτηκε πολύ θετικά" την είδηση της νίκης Ομπάμα.


"Ελπίζουμε ότι θετικές πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν και θα τελειοποιηθούν στις διμερείς σχέσεις, όπως και στη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την αμερικανική κυβέρνηση, όσο η Ουάσινγκτον επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία.
"Είμαστε έτοιμοι στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου συμφέροντος και του αμοιβαίου σεβασμού να προχωρήσουμε εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας", τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του "ευτυχής που ο πρόεδρος μιας μεγάλης σημαντικής χώρας δεν είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί τη Ρωσία υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό". Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο αντίπαλος του Ομπάμα, ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, είχε δηλώσει πως αν εκλεγόταν, θα τηρούσε πιο αυστηρή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 07 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.