ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Δανία καταργεί άμεσα τον "φόρο λίπους" στα τρόφιμα

22:22 - 12 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει το φόρο για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη. Το μέτρο που θεσπίστηκε περίπου πριν ένα χρόνο, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος στον κόσμο "φόρος πάχους" (fat tax).

Τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λιπαρά - συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των  επεξεργασμένων τροφίμων - τέθηκαν σε καθεστώς επιπλέον χρέωσης.

Αλλά όπως εκτίμησαν οι αρχές της Δανίας, δήλωσε ο φόρος είχε επίπτωση στις τιμές των τροφίμων στη χώρα και ΄'εχει θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες  θέσεις εργασίας.

Το δανικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ακυρώνει επίσης τα σχέδιά της να επιβάλει φόρο για τη ζάχαρη, όπως μετέδωσε το AFP.

Το υπουργείο ανέφερε ένα από τα αποτελέσματα της φορολογία λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθλενα από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το δανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και Φαρμάκων, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι.

Ο φόρος εισήχθη τον Οκτώβριο του 2011, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την λιπαρών τροφών από τον πληθυσμό.

Η απόφαση για να απαλλαγή από το φόρο συμφωνήθηκε ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πολλά σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν τις τιμές τους όταν ο φόρος καταργείται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.