ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτα κατά της Ιερουσαλήμ

14:51 - 16 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτα κατά της Ιερουσαλήμ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην περιοχή της Γάζας, καθώς ρουκέτα χτύπησε τα προάστια της Ιερουσαλήμ, ενώ το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις στο Τελ Αβίβ.

Συναγερμός στο Ισραήλ καθώς παλαιστινιακή ρουκέτα χτύπησε το απόγευμα της Παρασκευής τα προάστια της Ιερουσαλήμ, ωστόσο όπως μεταδίδει το BBC δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, τραυματίες ή νεκρούς. Νωρίτερα, η μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ είχε δεχθεί νέα επίθεση με ρουκέτα.

 

Οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διήμερο και ο απολογισμός των νεκρών έφτασε συνολικά τους 19 Παλαιστίνιους και τους τρεις Ισραηλινούς. Διπλωματικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται, ενώ κρίσιμος είναι ο ρόλος της Αιγύπτου, η οποία καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά δηλώνει ότι δεν κινδυνεύουν οι διπλωματικές της σχέσης με το Ισραήλ.

 

Οι Ισραηλινοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους όμως θέτοντας κόκκινες γραμμές. Σύμφωνα με το Associated Press, στρατεύματα, τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού πλήθαιναν στην περιοχή γύρω από τη Γάζα το πρωί της Παρασκευής. Επιπλέον σημάδι ήταν και η υπενθύμιση από τον ισραηλινό στρατό πως έχει πάρει έγκριση να καλέσει στα όπλα 30.000 εφέδρους.

 

Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο λεγόμενος «Σιδερένιος Θόλος» έχει αναχαιτίσει περίπου 130 ρουκέτες. Για πρώτη φορά πάντως, ρουκέτες της Χαμάς έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ, ενώ την Πέμπτη εκκενώθηκε προσωρινά το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

 

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στα γεγονότα ο ισλαμιστής Αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι. Θεωρείται ότι τα δραματικά γεγονότα θα δοκιμάσουν το κατά πόσον η νέα ηγεσία της Αιγύπτου είναι σε θέση να διατηρήσει τις καλές της σχέσης με το Ισραήλ, τις οποίες το καθεστώς Μουμπάρακ είχε καθιερώσει. Επίσης, η Αίγυπτος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (δίπλα στην Γάζα) έχει την δυνατότητα να παρέμβει διπλωματικά και προς τις δύο πλευρές. Αν κι η νέα ηγεσία έχει ισλαμιστικό χαρακτήρα, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας καθιστούν αναγκαία την αμερικανική οικονομική βοήθεια.

 

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Καντίλ έφτασε στην Γάζα την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Ισραήλ κύρηξε κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προσωρινή εκκεχειρία παραβιάστηκε σύντομα και από τις δύο πλευρές. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου καταδίκασε τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, λέγοντας πως το Κάιρο δεν θα σταματήσει «τις προσπάθειες να σταματήσει την επίθεση και να επιτευχθεί ανακωχή». Επίσης, ο πρόεδρος Μόρσι είχε χαρακτηρίσει την εξόντωση του Αχμέντ Σαΐντ Χαλίλ αλ-Τζαμπάρι της Χαμάς ως απαράδεκτη επιθετικότητα. Όμως η αιγυπτιακή πλευρά δηλώνει μέσω υψηλότατων διπλωματικών του στελεχών ότι θα σεβαστεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

 

Τα γεγονότα στην Γάζα κλιμακώθηκαν με την εξόντωση του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Αχμέντ Σαΐντ Χαλίλ αλ-Τζαμπάρι από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Ωστόσο, η σύγκρουση είχε ξεκινήσει πιο πριν, με τις δύο πλευρές να χρεώνουν η μία στην άλλη την πρώτη αφορμή για την σύγκρουση.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:32 - 16 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.