ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιπαράθεση στη γερμανική βουλή για το ελληνικό χρέος

14:40 - 21 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, ενώ ο Πέερ Στάινμπρουκ την κατηγορεί για ημίμετρα.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο με αφορμή τις εξελίξεις στο Eurogroup, όπου δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα με παράλληλη αύξηση των εγγυήσεων του Tαμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF). Από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πέερ Στάινμπρουκ έκανε λόγο για ημίμετρα, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το πως θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014».

Μέρκελ: «Ναι» στη μείωση επιτοκίων

Θετική για μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα εμφανίστηκε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF. Επιπλέον, είπε ακόμη ότι οι εγγυήσεις του EFSF μπορεί να αυξηθούν έως τα 10 δισεκ. ευρώ και ότι η Γερμανία θα αναλάβει το μερίδιό της. Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με διάφορους τρόπους.

Σόιμπλε: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία»

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το πως θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014» ανέφερε από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επεσήμανε ότι παραμένει ανοιχτό το αν θα παραταθεί ο στόχος για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο 2022 ή εάν θα παραμείνει στο 2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε πως εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επιπλέον 9 δισ. ευρώ με δημοπρασίες έντοκων γραμματίων.

Μια άλλη πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να γίνει μέσω επέκτασης του προγράμματος του EFSF.

Στάινμπρουκ: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές αυτή τη δεκαετία

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας δεν καλύπτεται με ημίμετρα.

«Η Ελλάδα δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές αυτή την δεκαετία», είπε την Τετάρτη ο υποψήφιος καγκελάριος της SPD, Πέερ Στάινμπουρκ και κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να αναβάλει την ψήφιση στη γερμανική βουλή για το ελληνικό ζήτημα, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε, ότι δεν καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας με ημίμετρα. "Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές υπό βιώσιμες συνθήκες σε αυτή τη δεκαετία", δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF, σύμφωνα με πηγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.