ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Προς μία συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

09:51 - 22 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Την αισιοδοξία τους ότι η Βρετανία θα συμφωνήσει τελικά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 - 2020, εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο των Financial Times.

Ειδικότερα, η εφημερίδα τονίζει, πως ο κ. Κάμερον είναι έτοιμος τελικά να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρόλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός αρχικά έχει απειλήσει με βέτο τον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες των 940 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμονται σε μία περίοδο 7 ετών και είναι μειωμένες κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον σημερινό προϋπολογισμό.

Η αλλαγή τις διάθεσης αντικατοπτρίζεται στην υποδοχή που επιφύλαξαν πρόσφατα Βρετανοί αξιωματούχοι στην τελευταία πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι.

Η εφημερίδα επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο και γράφει ότι ο κ. Κάμερον πέτυχε τελικά αυτό στο οποίο επέμενε, να διατηρήσει δηλαδή τις ευρωπαϊκές δαπάνες στο επίπεδο του 2011 και να μην αλλάξει η έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ (Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες. Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή. Αλλά και οι Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη από την «έκπτωση» που πέτυχε η Βρετανία. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει απειλήσει να μπλοκάρει τις προτεινόμενες μειώσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σύνοδος να συνεχιστεί και το σαββατοκύριακο αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.