ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβαθμισμένο καθεστώς της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ διαφαίνεται να στηρίζει η Γαλλία

22:59 - 22 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Η παλαιστινιακή εκστρατεία για διεθνή αναγνώριση επανέρχεται στο διπλωματικό προσκήνιο μετά την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Γαλλία να υποδεικνύει ότι -όπως και στην ψηφοφορία στην UNESCO- θα στηρίξει το αίτημα για την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων σε «κράτος-μη μέλος» στα Ηνωμένα Έθνη.

Το παλαιστινιακό αίτημα για χορήγηση καθεστώτος κράτους-μη μέλους (όπως στην περίπτωση του Βατικανού) αναμένεται να υποβληθεί στις 29 Νοεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Θεωρείται ότι θα εγκριθεί προκαλώντας αναμφίβολα την οργή του Ισραήλ -άλλωστε η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα δεν ήταν ανεξάρτητη από τις επικείμενες εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πρόκειται για τη νέα απόπειρα των Παλαιστινίων για διεθνή αναγνώριση αφότου προσέκρουσε πέρυσι στις αμερικανικές αντιδράσεις το αίτημα που υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για πλήρες καθεστώς κράτους-μέλους.

Μπορεί να αποτελεί μία μετριασμένη εκδοχή, όμως η υπερψήφιση του αιτήματος στη Γενική Συνέλευση θα σημάνει διπλωματική νίκη για τους Παλαιστινίους και θα τους επιτρέψει να υποβάλλουν υποψηφιότητα ένταξης σε άλλους οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ -ειδικά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, όπου μπορούν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Γνωρίζοντας ότι ένα «ναι» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα εξοργίσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενδεχομένως θα καταστήσει δυσχερέστερες μελλοντικές συνομιλίες για λύση στη βάση των δύο κρατών, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιζητά σαφή έγκριση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να ενισχύσει τη θέση του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, και καλούν τον Αμπάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν το 2010 εξαιτίας της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Και από βρετανικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ «συμβουλεύει» τους Παλαιστινίους και τον Μαχμούντ Αμπάς να μην επιδιώξουν την εξασφάλιση καθεστώτος παρατηρητή στον ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι θα καταστεί πιο δύσκολη η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Λοράν Φαμπιούς δείχνει γαλλικό «ναι»

Ενώ έως τώρα η Γαλλία εμφανιζόταν μάλλον διστακτική, ο επικεφαλής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς άφησε να διαφανεί μιλώντας στη γαλλική Γερουσία πως και αυτή τη φορά (μετά την ψηφοφορία στην UNESCO), το Παρίσι θα στηρίξει την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων.

Τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Φαμπιούς θέλησε να «υποδείξει μια κατεύθυνση» στους γερουσιαστές. Υπενθύμισε τη θετική ψήφο της προηγούμενης κυβέρνησης για την είσοδο της Παλαιστίνης στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011, και στη συνέχεια τη δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ -τότε υποψηφίου για την προεδρία- υπέρ μιας διεθνούς αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

«Θα μπορούσα να σας υποδείξω μια κατεύθυνση, που είναι εξάλλου εκείνη που είχε υιοθετηθεί για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο από τα κύρια γαλλικά πολιτικά κόμματα, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς για το ζήτημα του αν η Παλαιστίνη θα έπρεπε να ενταχθεί στην UNESCO, η ψηφοφορία που έγινε τότε ήταν θετική» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Και σε ότι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, θέλω να υπενθυμίσω ότι η δέσμευση αριθ. 59 του υποψηφίου που εξελέγη πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι θα υπάρξει διεθνής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους» προσέθεσε.

Η δήλωση του Λοράν Φαμπιούς ήλθε ενώ το Παρίσι διατηρούσε ένα μυστήριο για τη θέση του μέχρι σήμερα κι ενώ η εφημερίδα Le Monde αναφέρθηκε την Πέμπτη στις διαφορές μεταξύ της γαλλικής προεδρίας, η οποία φέρεται να κλίνει υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία, και της γαλλικής διπλωματίας, η οποία φοβάται ότι η θέση αυτή θα αποδυναμώσει τη θέση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και θα υπονομεύει τις πιθανότητες λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.