ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο ναυάγια μέσα σε 4 μέρες...

19:04 - 23 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Δύο ναυάγια μέσα σε 4 μέρες...
Και σε δεύτερο ναυάγιο μέσα σε λίγες μέρες κατέληξαν οι Ευρωπαίοι, καθώς η Σύνοδος Κορυφής, μετά από δύο ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων και συζητήσεων, ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού παραμένει ανοικτό, με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο, πιθανότατα τον Δεκέμβριο ή ακόμη και την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη συνέβη το πρώτο ναυάγιο, δηλαδή η μη επίτευξη συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε σήμερα ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των "27" που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. "Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους", είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για "επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης" απόψεων. "Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας. Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

 

Oλάντ

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν "χρήσιμη" και αποτέλεσε ένα "επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας".

 Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν "δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων".

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:29 - 23 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.