ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Αύξηση των φορών στα μεσαία εισοδήματα θα φέρει μαζική πτώση της κατανάλωσης

15:26 - 26 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα δαπανήσουν τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια λιγότερα το 2013, αναφέρει έκθεση του Λευκού Οίκου, εάν το Κογκρέσο επιτρέψει την αύξηση των φόρων για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Η έκθεση, η οποία προετοιμάστηκε από το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων της αμερικανικής προεδρίας και δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, εντάσσεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να παρατείνουν την ισχύ των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 250.000 δολάρια το χρόνο και να θεσπίσουν έναν φόρο που θα εγγυάται ότι οι πλούσιοι θα καταβάλλουν ένα ελάχιστο φόρο.

 

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς Δημοκρατικός πρόεδρος διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» - ένα συνδυασμό αυξήσεων φόρων και περικοπών στις δαπάνες που θα τεθεί σε εφαρμογή αυτόματα το 2013 εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για να τον σταματήσουν.

 

Ενώ ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζουν να ερίζουν σχετικά με την αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς --μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου-- ο Ομπάμα θέλει το Κογκρέσο να εγκρίνει, άμεσα, μέτρα για να εξασφαλιστούν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για την μεσαία τάξη, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που προσεταιρίστηκε στην εκστρατεία του.

 

«Ο πρόεδρος έχει καλέσει το Κογκρέσο να δράσει τώρα για την παράταση όλων των περικοπών στο φόρο εισοδήματος για το 98% των αμερικανικών οικογενειών και προκειμένου να μην καταστεί η μεσαία τάξη και η οικονομία μας όμηρος εξαιτίας μιας διαφωνίας για τις μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά με εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια κατ' έτος», ανέφερε η έκθεση. «Η Γερουσία έχει εγκρίνει το (συναφές) νομοσχέδιο και ο πρόεδρος είναι έτοιμος να το υπογράψει».

 

Ο Λευκός Οίκος θέλει επίσης από τα μέλη του Κογκρέσου να λύσουν το θέμα του ελάχιστου φόρου, που είχε δημιουργηθεί πριν από δεκαετίες ώστε οι πλουσιότεροι Αμερικανοί να μην χρησιμοποιούν νόμιμες φοροαπαλλαγές και παραθυράκια για να αποφεύγουν την καταβολή οποιουδήποτε φόρου. Ο φόρος αυτός δεν αναπροσαρμόζεται βάσει του πληθωρισμού αυτόματα και πρέπει να αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια ώστε να μην σαρώνει εκατομμύρια λιγότερο εύπορους φορολογούμενους.

 

«Το να αυξηθούν οι φόροι για την μεσαία τάξη και το να υπάρξει αποτυχία στην αναπροσαρμογή του ελάχιστου φόρου θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση της πραγματικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,7% το 2013», ανέφερε η έκθεση. «Αυτή η απότομη άνοδος των φόρων για την μεσαία τάξη και η συνεπακόλουθη πτώση της κατανάλωσης θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4%, κάτι το οποίο συνάδει με τις πρόσφατες δημοσιοποιηθείσες εκτιμήσεις του γραφείου του κογκρέσου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού».

Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως οι καταναλωτές θα δαπανήσουν σχεδόν 200 δισεκ. δολάρια λιγότερα το 2013 εξαιτίας των υψηλότερων φόρων. Η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης πρόκειται να πλήξει τον τομέα της λιανικής, ο οποίος αναλογεί στο 9% της αύξησης της απασχόλησης μετά το τέλος της ύφεσης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με την έκθεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 26 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.