ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Το Εurogroup ίσως αποφασίσει για τη βοήθεια στα μέσα Δεκεμβρίου

14:02 - 29 Νοε 2012 | Ειδήσεις
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αναμένει οι συζητήσεις να είναι δύσκολες τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είπε στην Βουλή ότι είχε επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, η οποία χρειάζεται να συμπληρωθεί με την οριστική εκτίμηση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτή η εκτίμηση αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 7 Δεκεμβρίου, είπε ο Σιαρλή στους βουλευτές.

"Αρχικά, θα ήθελα να χαιρετίσω την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τρόικα", είπε ο Σιαρλή.

"Αναμένω, ωστόσο, η συζητήσεις στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων να είναι δύσκολες, ενδεχομένως περισσότερο από πριν".

Η Κύπρος ζήτησε οικονομική βοήθεια τον Ιούνιο εξαιτίας της έκθεσής των τραπεζών της στην Ελλάδα.

Οι δανειστές επιμένουν ότι μια τελική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, δεν μπορεί να επιτευχθεί έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την λήψη απόφασης για την Κύπρο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, δίνοντας χρονικό περιθώριο έως και έξι εβδομάδες προκειμένου να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια η όποια συμφωνία διάσωσης.

"Αυτό θα μας φέρει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για την πρώτη δόση", είπε ο Σιαρλή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.