ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup για την Κύπρο τη Δευτέρα

16:24 - 01 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Θα παρουσιαστεί το πακέτο στήριξης, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις καθώς η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μετά την Ελλάδα ήρθε η σειρά της Κύπρου να βρεθεί στην ατζέντα των "17" της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες και την κυπριακή κυβέρνηση, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητούν τη περίπτωση της Κύπρου, ενώ θα λάβουν το προσχέδιο του Μνημονίου, που συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας.

Ωστσόσο, δεν θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις τη Δευτέρα γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγνωστικός έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την Pimco, ενώ υπογραμμίζεται και η ανάγκη να γίνουν μια σειρά από προαπαιτούμενες ενέργειες από την κυπριακή κυβέρνηση για το 2012 και να υιοθετηθεί και ο προϋπολογισμός του 2013.

Οι συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες δεδομένου ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημοσιονομική στήριξη αναμένεται να φτάσει περίπου στο 80% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ).

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που παρέλαβε αργά χθες από την κυβέρνηση το Μνημόνιο στο οποίο κατέληξε η ίδια ύστερα από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις που είχε με την τρόικα, θα τοποθετηθεί επί του Μνημονίου αφού το μελετήσει με προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η οικονομία του τόπου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κόμματος.

«Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα μελετήσουμε το Μνημόνιο με κάθε προσοχή και συναίσθηση των δύσκολων και κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η οικονομία της πατρίδας μας και θα τοποθετηθούμε με την αρμόζουσα ευθύνη απέναντι στις σημερινές συνθήκες αλλά και απέναντι στις μελλοντικές γενεές,» αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.