ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μπερσάνι υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς στην Ιταλία

11:01 - 03 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Στηρίζουν παράδοση οι Ιταλοί στην Κεντροαριστερά. Νικητής των προκριματικών εκλογών εκλογές αναδείχθηκε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της Kεντροαριστεράς, η οποία ηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013.

Ο νυν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι.

Τα exit poll έδιναν ποσοστό 61,5% στον Μπερσάνι έναντι 38,5% για τον Ρέντσι. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων ο Μπερσάνι προηγείται με 60,88% των ψήφων έναντι του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος λαμβάνει το 38,12% των ψήφων, επιβεβαιώνοντας τα exit polls, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, έδιναν διαφορά πολύ μεγαλύτερη του όποιου στατιστικού λάθους.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι μπαίνει σήμερα σε τροχιά να καταστεί πιθανώς ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι -εάν ο νυν πρωθυπουργός δεν παραμείνει τελικώς με κάποιο τρόπο στο προσκήνιο.

«Εχουμε τεράστια προβλήματα, και το κύριο είναι εκείνο της εργασίας. Περνάμε τη βαθύτερη κρίση που έζησε ποτέ η χώρα, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.Πρέπει να καταφέρουμε να νικήσουμε τη δεξιά, χωρίς να πούμε στον κόσμο παραμύθια», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Ο ηττημένος 37χρονος Ματέο Ρέντσι προσπάθησε να δώσει χαρακτήρα σύγκρουσης των γεννεών, με σύνθημα για «αλλαγή» που θύμιζε Ομπάμα και υποσχόμενος «ξεσκαρτάρισμα» από την παλαιά φρουρά. Αντίθετα, ο Μπερσάνι, ηλικίας 61 ετών, είναι συνυφασμένος με την παλαιά γενιά. Υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις, παραδέχεται πως το πολιτικό κατεστημένο έχει απογοητεύσει τους υποστηρικτές του στο παρελθόν, όμως δίνει έμφαση στη σημασία της εμπειρίας.

Σε επίπεδο πολιτικού προγράμματος, ο Μπερσάνι έδωσε έμφαση στην εργασία, την πάταξη της φοροδιαφυγής, που είναι υψηλή και στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία φυσικά η Ιταλία ως μέλος του φτωχού νότου, που αντιμετωπίζει προβλήματα δανεισμού και υψηλού χρέους, έχει ανάγκη. Από την πλευρά του, ο 37χρονος Ρέντσι απάντησε με ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην επιβράβευση της αξίας, την στήριξη των οικογενειών και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς σχολιαστές η γραμμή Μπερσάνι, που νίκησε, ήταν πιο κοντά στον Φρανσουά Ολάντ, ενώ η γραμμή Ρέντσι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υιοθέτησε κάποια συνθήματα του Ομπάμα, ήταν πιο κοντά στον Μπλερ. Το μοντέλο Ολάντ αποδεικνύεται πιο επίκαιρο και πιο αποτελεσματικό, καθώς είναι ένα μοντέλο πολιτικής επικοινωνίας μετά την κρίση.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.