ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τανκς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στην Αίγυπτο

10:34 - 06 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Κορυφώνεται το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Αίγυπτο με αφορμή το σχέδιο Συντάγματος που θέλει να θέσει προς δημοψήφισμα ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Βγήκαν τα τανκς στο Κάιρο, μετά τις σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι και την αντιπολίτευση, που είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κλίμα ο πρόεδρος Μόρσι θα απευθυνθεί στον αιγυπτιακό λαό αργά την Πέμπτη.

Τουλάχιστον τρία βαρέα και τρία ελαφρά τανκς τοποθετήθηκαν μπροστά από το μέγαρο κατά μήκος της μεγάλης λεωφόρου όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών το πρωί της Πέμπτης, στα γεγονότα της νύχτας γύρω από το προεδρικό μέγαρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίστηκαν 276 άτομα (εκ των οποίων 35 αστυνομικοί).

Το κλίμα έντασης επικρατεί στην Αίγυπτο με αφορμή το σχέδιο Συντάγματος που θέλει να θέσει προς δημοψήφισμα ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι και στο οποίο δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες.

Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό μέγαρο, έχοντας στήσει τέντες. Αντιδιαδηλώσεις πραγματοποίησε η μουσουλμανική αδερφότητα, η οποία στηρίζει τον Μόρσι. Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθούν συγκρούσεις με ρίψεις μολότοφ και πετροπόλεμο, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Σε άλλο περιστατικό, στην Ισμαηλία, αντίπαλοι του προέδρου Μόρσι πυρπόλησαν την έδρα του πολιτικού κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πόλη, χωρίς να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν τραυματίες.

Η πλευρά της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορεί την πλευρά της μουσουλμανικής αδερφότητας για τα βίαια γεγονότα, παραλληλίζοντας τις τακτικές της με εκείνες του καθεστώτος Μουμπάρακ. Διαδηλωτές κατηγορούν τον Μόρσι ότι οργανώνει δικτατορία και δεν ήταν αυτό για το οποίο επαναστάτησε ο κόσμος εναντίον του προηγούμενου καθεστώτος.

Από την πλευρά του, οι φιλοπροεδρικοί διαδηλωτές φώναζαν «Ο λαός θέλει να καθαρίσει η πλατεία» σε μια προφανή αναφορά στην Ταχρίρ και «ο Μόρσι είναι νόμιμος».

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μόρσι αναμένεται να επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα αργότερα μέσα στην Πέμπτη, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της χώρας, ο λόγος του Αιγύπτιου προέδρου θα έχει σημαντικές ειδήσεις, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιές ειδήσεις θα είναι αυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 06 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.