ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα θέλει να βλέπει τον κόσμο από ακόμα πιο ψηλά

01:33 - 11 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Διπλό στοίχημα θέτει η Κίνα που θέλει να κατασκευάσει τον ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο σε μόλις 3 μήνες.

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο δεν θα βρίσκεται πια στο Ντουμπάι αλλά στην Κίνα και, μάλιστα, θα κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ από την εταιρία Broad. Η κατασκευή του πύργου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, θα είναι 10 μέτρα πιο ψηλός από το Burj Khalifa του Ντουμπάι και θα ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 90 ημέρς, 24 φορές πιο γρήγορα από τον τελευταίο.

 

Τα "επιτεύγματα" της Broad

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατασκευαστική εταιρία Broad και ο πρόεδρος της ο Ζιανγκ Γιού μας εκπλήσσουν. Το 2010 κατασκεύασαν ένα 15όροφο ξενοδοχείο σε μόλις 48 ώρες, ενώ το 2011 κατασκεύασαν έναν ουρανοξύστη ύψους 30 ορόφων σε μόλις 15 μέρες. Το τελευταίο εγχskycity101212είρημά τους θα φέρει το όνομα Sky City θα έχει ύψος 220 ορόφων και μέσα σ' αυτό θα στεγάζονται νοσοκομείο, σχολείο και διαμερίσματα, στα οποία θα ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Με τις πλέον επαναστατικές μεθόδους στην κατασκευή και με μια τεχνική που ονομάζεται "prefab", δηλαδή "προκάτ", η εταιρία Broad ουσιαστικά προκατασκευάζει μεγάλα κομμάτια του κτιρίου στο εργοστάσιο. Η εταιρία έχει ως στόχο να τοποθετεί 5 ορόφους την ημέρα. Η κατασκευαστική εταιρία Broad στέλνει πλέον ένα ηχηρό μήνυμα: H Κίνα είναι το επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων και είναι ένα κράτος που αξίζει, αν μη τι άλλο, το θαυμασμό μας.

 

Επόμενος στόχος τα 2 χλμ. και οι 636 όροφοι

Ο Ζιάνγκ Γιού δεν θα σταματήσει όμως εδώ. Θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει το αμέσως επόμενο εγχείρημά του που θα είναι ένα γιγάντιος ουρανοξύστης 2 χιλιομέτρων και 636 ορόφων. Ο Ζιάνγκ Γιού ξεκίνησε κατασκευάζοντας βιομηχανικά συστήματα κλιματισμού. Μετά τις σπουδές του ως περιβαλλοντολόγος και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008, αποφάσισε να κατευθύνει την εταιρία του σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «κατασκευαστική επανάσταση». «Ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής είναι χαοτικός. Εμείς μεταφέραμε την κατασκευή στο εργοστάσιο», δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό "Wired".

Όταν ο Πιέρ Μποντέ καθηγητής του πανεπιστημίου Οτάβα του Καναδά άκουσε ότι μια κινέζικη εταιρία σκοπεύει να χτίσει το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο σε 90 ημέρες είπε: "Δεν υπάρχει τίποτα, λοιπόν, που να μην μπορούν να κάνουν. Αν κάποιος άλλος στον κόσμο δήλωνε ότι θα επιχειρούσε κάτι αντίστοιχο, θα τον θεωρούσαν τρελό, αλλά η Κίνα μπορεί γιατί υπερέχει όχι μόνο στις κατασκευές αλλά και στην οργάνωση."

Η άνοδος της Κίνας είναι πια σαφής. Όπως άλλωστε επισημαίνει o Πιέρ Μποντέ: «To 1931 που φτιάχτηκε το Empire State building, όλος ο κόσμος ήξερε για αυτό, γιατί έδειχνε ότι οι ΗΠΑ έχουν και τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες. Δεν ήταν απλά ένα κτίριο, ήταν σύμβολο δύναμης και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα με την Κίνα».

Επιμέλεια: Χριστίνα Ιορδανίδου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.