ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πύραυλο μεγάλης εμβέλειας εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

12:04 - 12 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Πύραυλος μεγάλου βεληνοκούς εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τη δυτική ακτής της Βόρειας Κορέας. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία. Ο δορυφόρος τον οποίο ο πύραυλος μετέφερε, μπήκε επιτυχώς σε τροχιά. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2012 που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.

Από την πλευρά του καθεστώτος της Β. Κορέας, το οποίο δίνει πανηγυρικό χαρακτήρα στο γεγονός, η επιτυχημένη εκτόξευση αφιερώνεται στην συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Αυτή η επίδειξη τεχνολογικής ισχύος, ενός κράτους που μπορεί να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ενισχύει την ρητορική του καθεστώτος για μια ισχυρή χώρα, που ευημερεί και ενισχύει το κύρος του νέου ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

northkorea

 

Διεθνής καταδίκη για τον βορειοκορεατικό πύραυλο

Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο κανείς δεν πανηγυρίζει, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για μία συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.. Έτσι οι αντιδράσεις ήταν έντονες και εκφράστηκαν τόσο από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και την Κίνα.

 

Αντιδράσεις στο Τόκιο εν όψει των εθνικών εκλογών

Οι πλέον έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Ιαπωνία, καθώς το γεγονός συνέβη τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία. Και με την αντιπολίτευση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας να έχει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, ακολουθώντας μια ρητορική πιο σκληρή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε την οργή της για δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα. Η Ιαπωνική κυβέρνηση έθεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε συναγερμό. Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως ο πύραυλος έχει περάσει μέσα από τον εναέριο χώρο της, αλλά δεν κατερρίφθη από την ιαπωνική αντιπυραυλική ομπρέλα των Patriot που έχουν στηθεί στο Τόκιο και σε άλλα σημεία της χώρας.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για μία «άκρως προκλητική κίνηση που παραβιάζει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ» και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση «κατάλληλων μέτρων» εις βάρος της Βόρειας Κορέας.

Ακόμα και η Κίνα καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου υποστηρίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να σέβεται» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες της απαγορεύουν τέτοιες δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.