ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκη των Συντηρητικών στην Ιαπωνία

09:01 - 17 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Οι συντηρητικοί επανήλθαν στην εξουσία μετά από 3 χρόνια στην αντιπολίτευση, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Μεγάλη νίκη πέτυχε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ιαπωνία το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP, που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διπλωματική ανάσχεση της Κίνας, που βρίσκεται σε οικονομική άνθιση, αλλά και η αναζωογόνηση της οικονομίας με στόχο την έξοδο από την ύφεση, είναι το διπλό στοίχημα που έρχονται να αναλάβουν οι συντηρητικοί στη νέα θητεία διακυβέρνησής τους.

abe171212


Οι Ιάπωνες, προφανώς, απογοητευμένοι από τα τρία χρόνια στην εξουσία της κεντροαριστεράς, επέλεξαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και για πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό, τον ένθερμο εθνικιστή Σίνζο Άμπε. Ο 58χρονος Άμπε, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο "τιμόνι" της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε 294 έδρες επί συνόλου 480. Κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο (ο οποίος κέρδισε 31 έδρες), που θα διευκολύνει


Ο Άμπε, γνωστός ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής επικράτησε, καθώς το εκλογικό σώμα της Ιαπωνίας, εμφανίζεται κουρασμένο από τη χρόνια πολιτική αστάθεια (έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια). Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται στο πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση. το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού, , έπαθε εκλογική καθίζηση. Εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.

Με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, και τον δήμαρχο της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, το κόμμα Αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατακτά 54 έδρες και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν όχι η δεύτερη λόγω της κατάρρευσης του DPJ.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια Ιάπωνες, κλήθηκαν να εκλέξουν τους 480 βουλευτές και να επιλέξουν το νέο πρωθυπουργό ενός έθνους που γερνά, μιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και μιας διπλωματίας που εμφανίζεται άφωνη.

Ο Σίνζο Άμπε, χωρίς να περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση της νίκης του κόμματός του, ανακοίνωσε ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής του και σε συνέντευξη Τύπου είπε τα εξής: « Η Κίνα αρνείται ότι (τα νησιά) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Στόχος μας είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό» είπε το βράδυ της Κυριακής, τονίζοντας πως «η ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμη, διότι η Ιαπωνία έχει τον έλεγχο τους, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».

Ο Αμπε δήλωσε πως το κόμμα του έχει «βαριά ευθύνη» προς τους ψηφοφόρους του, έπειτα από την συντριπτική του νίκη στις εκλογές.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.