ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακή επένδυση έχουν γίνει τα όπλα στις ΗΠΑ

11:25 - 19 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Μετά το αδιανόητο φονικό στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει αναπτύξει μια πολύ αρνητική στάση στα όπλα, γεγονός που αντανακλάται και στις αγορές. Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών όπλων έπεσαν 10% στην Wall, ενώ ο μεγάλος επενδυτικός όμιλος Cerberus ξεπουλάει το μερίδιο της από την εταιρία που κατασκεύασε το όπλο του εγκλήματος.

bush17Η Cerberus Capital Management, μεγάλος αμερικανικός ομιλος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, θέλει διακαώς να πουλήσει το μερίδιό της στην βιομηχανία όπλων Freedom Group που κατασκευάζει το πολεμικό όπλο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η μαζική δολοφονία των 20 παιδιών και των 6 εκπαιδευτικών στο Κονέκτικατ. Το θέμα είναι ποιός αγοράζει σε τέτοια συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cerberus θα προσλάβει σύμβουλο για να διοργανώσει την πώληση των συμφερόντων της στην Freedom Group. Οι πιέσεις προς την εταιρία ήταν αφόρητες μετά το έγκλημα. Το δεύτερο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, το σύστημα συντάξεων διδασκάλων της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει την επένδυσή του στην Cerberus μετά την αιματοχυσία στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Αν σκεφτούμε ότι θύματα της πρωτοφανούς αιματοχυσίας ήταν παιδάκια και δάσκαλοι, είναι απολύτως λογικό το Ταμείο συντάξεων των εκπαιδευτικών να μην θέλει να συσχετίζεται με έναν επενδυτικό όμιλο που έχει μετοχές της εταιρείας που κατασκεύασε το όπλο του εγκλήματος.
Παράλληλα, στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι μετοχές των εταιρειών όπλων, γνωρίζουν σημαντική υποχώρηση της τάξης του 10%. Ενδεικτικό της πίεσης από την κοινή γνώμη είναι ότι από την Wall Mart αποσύρθηκε το ημιαυτόματο όπλο του φονικού και ο κόσμος δεν μπορεί να το αγοράσει από το internet.
Οι εταιρίες όπλων είναι μια αμφιλεγόμενη επένδυση, ωστόσο είναι μια επένδυση που φέρνει κέρδη. Πέρα από την πίεση της κοινής γνώμης και τον φόβο ότι μια επιχείρηση βγάζει «κακό όνομα», όταν αναμειγνύεται σε δραστηριότητες της βιομηχανίας όπλων για πολίτες, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρή νομοθεσία για την ρύθμιση και τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος πλέον υφίσταται ισχυρές πιέσεις, για να πάρει μέτρα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα δείχνει εντονότατη διάθεση να προχωρήσει σε «δράση με νόημα» προς τον περιορισμό και τον έλεγχο του φαινομένου της οπλοκατοχής, καθώς τα περιστατικά βίας και ομαδικής εξόντωσης πολιτών στις ΗΠΑ από διαταραγμένους ψυχικά δολοφόνους είναι συνεχή.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.