ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακυρώθηκε ψηφοφορία για το "Fiscal Cliff" στο Κογκρέσο

11:22 - 21 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ ακύρωσαν μια ψηφοφορία για φορολογικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο. Όλα αυτά, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, για να λήξει η προθεσμία για την δημοσιονομική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση ήταν του ίδιου του Τζων Μπένερ, του συνομιλητή των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου με τον Λευκό Οίκο, που προέβλεπε φόρους για τα ανώτερα εισοδήματα. Αλλά η δεξιά πλευρά των Ρεπουμπλικανών απέρριψε την πρόταση.Uscongress211212

Ο κ. Μπένερ δήλωσε συγκεκριμένα ότι του ήταν αδύνατον να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στο Κογκρέσο, ώστε να εξασφαλίσει ότι το Νομοσχέδιο, που πρότεινε αύξηση φόρων για όσους κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατ. δολλάρια το χρόνο, θα περάσει.
Η πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα είχε έτσι κι αλλιώς απορρίψει αυτό το σχέδιο, καθώς ήθελε να πέσει πολύ χαμηλότερα το ποσό του εισοδήματος, το οποίο θα έχει υψηλότερους φόρους (στα 250 χιλιάδες δολλάρια) κι είχε απειλήσει με Veto το λεγόμενο «σχέδιο Β» του Μπένερ. Παράλληλα, αυτό το σχέδιο Β είχε μικρές πιθανότητες να περάσει και στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία (Senate). Ωστόσο, ο Μπένερ δεν κατάφερε να το περάσει ούτε καν στους Ρεπουμπλικανούς.
Έτσι ο Μπένερ αποδυναμώνεται στις διαπραγματεύσεις που έχει με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Από πολλούς αναλυτές, η προσπάθεια Μπένερ- η οποία έμοιαζε καταδικασμένη ευθύς εξαρχής σε αποτυχία- θεωρείται ώς μια απόπειρα να φορτωθεί η πλευρά των δημοκρατικών την ευθύνη για την αυτόματη εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα ανεβάσουν τους φόρους και θα μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, οδηγώντας στον «δημοσιονομικό γκρεμό» που απειλεί με ύφεση την αμερικανική οικονομία.
Μέχρι στιγμής, η οικονομία φαίνεται να μπαίνει σε ικανοποιητική τροχιά ανάπτυξης, φτάνοντας πλέον για το τρίτο τρίμηνο του 2012 στο 3,1%. Ωστόσο, αν δεν αποτραπεί το Fiscal Cliff, η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα πέσει σε ύφεση, καθώς θα υποστεί πλήγματα, τα οποία σύμφωνα με τον Μπεν Μπερνάνκι, η Fed δεν θα μπορέσει να ελέγξει.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έτσι κι αυξηθούν οι φόροι για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2013, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα ρίξει την ευθύνη στους ρεπουμπλικανούς.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.