ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Αποχωρεί ο Μόντι, αφήνοντας «παράθυρο» επιστροφής στην πολιτική

16:38 - 23 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Ιταλία: Αποχωρεί ο Μόντι, αφήνοντας «παράθυρο» επιστροφής στην πολιτική
Αιχμές κατά του «καβαλιέρε» Μπερλουσκόνι από τον τεχνοκράτη τέως πρωθυπουργό

Την απόφαση του να μην είναι υποψηφίος για την πρωθυπουργία της Ιταλίας ανακοίνωσε ο Μάριο Μόντι, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει το αξίωμα στις επερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου που έχουν  οριστεί για το Φεβρουάριο. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μόντι δεν απέκλεισε το ενδεχομένο να αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από ορισμένα πολιτικά κόμματα.

 

Ο Μόντι απέρριψε την πρόταση του Σίβλιο Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της κεντροδεξιάς στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου και αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας: «Πρώτα μού ζήτησε να ηγηθώ της συντηρητικής παράταξης και στην συνέχεια κατέκρινε τους φόρους που επέβαλλα».

«Κάποιες φορές δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την πορεία της σκέψης του» πρόσθεσε.

Ο παραιτηθείς τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε πως η χώρα του ξεπέρασε μία δραματική κατάσταση χωρίς να ζητήσει εξωτερική δανειακή στήριξη.

«Η Ιταλία ξεπέρασε μια δραματική κατάσταση. Σήμερα είναι εύκολο να ξεχάσουμε την δραματικότητα εκείνων των στιγμών. Μέσα σε έναν χρόνο, πιστεύω, οι πολίτες της μπορούν και πάλι να βαδίζουν με ψηλά το κεφάλι και καταφέραμε να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση χωρίς να προσφύγουμε σε έκτακτες βοήθειες από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ» δήλωσε ο Μάριο Μόντι.

«Η παράλληλη μοίρα χωρών που δεν τα κατάφεραν μόνο με τις δυνάμεις τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι πράξαμε ορθώς» εξήγησε ο Μόντι.

Σε σχέση με το πολιτικό του πρόγραμμά, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα είναι προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου, με τον τίτλο «Να αλλάξει η Ιταλία και να Αναμορφωθεί η Ευρώπη». Κύρια σημεία της «ατζέντας Μόντι» θα αποτελέσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η Ευρώπη και η διατήρηση της μέχρι τώρα πορείας, προκειμένου να αποφευχθούν οπισθοχωρήσεις.

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι αδύνατο να καταργηθεί. Μετά από ένα χρόνο θα τον επιβάλλαμε, αναγκαστικά διπλάσιο» τόνισε.

Στην ατζέντα του Μάριο Μόντι, κύρια θέση έχει η απλοποίηση των νόμων που διέπουν την αγορά της εργασίας. Παράλληλα, έκανε αναφορά στην ανάγκη ενός νέου νόμου που να καταπολεμά την διαφθορά, αλλά και να καθορίζει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στον ρόλο του επιχειρηματία και του πολιτικού.

 

«Μόνον σε κρετίνους, μπορεί να πει, κανείς, ότι σε μια τέτοια φάση, θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, κάνοντας έμμεση αναφορά σε δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

«Απαιτείται και μείωση του συνολικού κόστους της πολιτικής, και η δυνατότητα, κυρίως, να λαμβάνονται αποφάσεις που να μπορούν να εξυπηρετούν μακρόπνοα την χώρα», προσθέτει ο Μόντι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.