ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Τεράστιο το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2012

20:46 - 24 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Οι δεύτερες πιο δαπανηρές για τη χώρα από το 2005 ήταν οι φυσικές καταστροφές που επιφύλασσε το 2012 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η παρατεταμένη ξηρασία που έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή σε τεράστια τμήματα της χώρας, οι πυρκαγιές και φυσικά ο κυκλώνας Sandy, φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας με τις δαπανηρότερες καταστροφές του έτους που φεύγει. Συνολικά 11 ακραία συμβάντα προκάλεσαν καταστροφές ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το καθένα.
Το 2011, 14 ακραία συμβάντα στοίχισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος όμως, μόνο η Σάντι άφησε πίσω της 131 νεκρούς, όταν έπληξε την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Οκτώβριο, προκαλώντας καταστροφές που το κόστος τους υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισ.
Επιπλέον, κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσο θα στοιχίσει η επίμονη ξηρασία - η χειρότερη στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930- που εξακολουθεί να πλήττει το 60% της χώρας και η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της NOAA, θα συνεχιστεί για μήνες.
«Οι συνέπειες της ξηρασίας στοιχίζουν περισσότερο στις αγροτικές, κεντρικές πολιτείες, καθώς οδηγούν σε χαμένες σοδειές και επηρεάζουν βιομηχανίες που εξαρτώνται από το νερό, όπως είναι η ναυτιλία στον ποταμό Μισισιπή, κάτι που συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση», δήλωσε στο ABC News ο ’νταμ Σμιθ από το Κέντρο Κλιματικών δεδομένων της NOAA.
Η υπηρεσία δεν δημοσιοποίησε τον οικονομικό απολογισμό των καταστροφών του 2012, λέγοντας πως οι τελικοί υπολογισμοί θα γίνουν περίπου στα μέσα του 2013, ώστε να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα διασφαλίσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.