ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα εναντίον Αμερικής: Πώς κατανέμεται ο πλούτος στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις

00:56 - 28 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Οι εύποροι Κινέζοι είναι κατά 16 χρόνια μικρότεροι ηλικιακά σε σχέση με τους εύπορους Αμερικάνους και αυτό λόγω της αλματώδους οικονομικής ανόδου της Κίνας που ξεκίνησε το 1992.Οι πιο πλούσιοι Κινέζοι ασχολούνται με το real estate ενώ οι πιο πλούσιοι Αμερικάνοι απέκτησαν τα χρήματα τους από τις νέες τεχνολογίες και από το Διαδίκτυο.

Το κινέζικο ενημερωτικό site CNPolitics, πρόσφατα δημοσίευσε ένα γράφημα που δείχνει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ πλούσιων Κινέζων και πλούσιων Αμερικάνων. Όπως επισημαίνει το CNPolitics, η πρόσφατη οικονομική άνοδος της Κίνας είναι ο λόγος που οι πλούσιοι της Κίνας είναι νεότεροι συγκριτικά με τους πλούσιους της Αμερικής. Αυτό που όμως προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι παρ΄ ότι η γη στην Κίνα ανήκει στο κράτος,, η Κινέζοι πλούτισαν μέσω του real-estate.CNP

 

Ο πλούτος στην Αμερική είναι κατανεμημένος ισομερώς

Οι 9 πιο εύποροι Κινέζοι που είναι στην λίστα του περιοδικού Forbes κατάγονται από παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό γιατί το κράτος προώθησε την ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές της Κίνας και έτσι αναρριχήθηκαν και πλούτισαν γρηγορότερα. Από την άλλη πλευρά οι εύποροι Αμερικάνοι είναι διεσπαρμένοι ισομερώς σε όλη την Αμερική.

 

Οι εύποροι της Κίνας είναι χαρακτηριστικά νεότεροι

Από το 1992, η οικονομία της Κίνας σημειώνει αλματώδη άνοδο και πολλοί από τους τωρινούς εύπορους της Κίνας ξεκίνησαν να πλουτίζουν ακριβώς σε εκείνο το χρονικό σημείο, οι περισσότεροι ήταν τότε περίπου 30 ετών ενώ τώρα είναι γύρω στα 50. Ο μέσος όρος ηλικίας των 400 πιο πλούσιων Κινέζων αγγίζει τα 49 έτη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των 400 πιο πλούσιων Αμερικάνων αγγίζει τα 65 έτη.

 

Οι πλούσιοι Κινέζοι είναι αγκιστρωμένοι στο real estate ενώ οι πλούσιοι Αμερικάνοι ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο

Ο πλούτος στην Αμερική βρίσκεται στους εξής τομείς: σπορ, ΜΜΕ, αποθήκευση, ταχυμεταφορές και ενοικιάσεις αεροπλάνων. Όμως οι παραπάνω τομείς δεν είναι το ίδιο προσοδοφόροι στην Κίνα. Η Αμερική είναι το κατ΄ εξοχήν μέρος που τελεσφορούν εργασίες που σχετίζονται άμεσα με το Ίντερνετ ενώ στην Κίνα μόνο μια μικρή μερίδα των πλουσιότερων Κινέζων απέκτησαν τα χρήματα τους μέσω της on-line βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών. Οι 129 από τους 400 πλουσιότερους Κινέζους που βρίσκονται στην λίστα του περιοδικού Forbes, ασχολούνται με το real estate ποσοστό που ανέρχεται στο 35%.Ενώ οι εύποροι Αμερικάνοι που ασχολούνται με το real estate είναι μόλις 36 από τους 400 που αναφέρονται στην λίστα του Forbes, δηλαδή μόνο το 6.8% των πλουσιότερων Αμερικάνων ασχολείται με το real estate.Οι 30 από τους 400 πλουσιότερους Αμερικάνους που αναφέρονται στην λίστα του Forbes ασχολούνται με λογισμικά ή με το Ίντερνετ εν αντιθέσει με τους Κινέζους που μόνο 18 από τους 400 πλουσιότερους Κινέζους ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.

 

Επιμέλεια:Χριστίνα Ιορδανίδου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.