ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: «Ακύρο» στην πρόταση Ολάντ για φορολόγηση του 75% των πλουσίων

15:37 - 29 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Από την Προεδρία της Γαλλίας τονίστηκε ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε το Σάββατο τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων με 75%, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013. Η ρύθμιση κρίθηκε ως αντισυνταγματική λόγω άδικης κατανομής των φορολογικών βαρών μεταξύ των πολιτών.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «η νέα νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον επόμενο προϋπολογισμό», χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον χρονικό ορίζοντα κατάθεσής της.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, πάντως, η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου δεν θα έχει επίπτωση στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι της τάξης των 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην απόφαση του το Συνταγματικό Συμβούλιο αναφέρει ότι ο προσωρινός συντελεστής του 75% για περίοδο δύο ετών είναι αντισυνταγματικός καθώς, αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος, εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά, κάτι που αποτελεί άδικη κατανομή φορολογικών βαρών.

Η απόρριψη του νόμου για φορολόγηση με 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ αποτελεί νέο πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που έχει δεχθεί για την κίνησή του αυτή σφοδρά πυρά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με διάσημους πλούσιους, όπως ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ, που «εγκαταλείπουν» τη χώρα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αφήνει να εννοηθεί ότι το πλήγμα είναι μόνο προσωρινό.

Η αντιπολίτευση, πάντως, που είχε προσφύγει κατά του νόμου στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:16 - 29 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.