ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινητά 5G: Η πέμπτη γενιά κινητών θα μας αλλάξει κυριολεκτικά την καθημερινότητα

01:08 - 31 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Πριν από μια δεκαετία κυκλοφόρησαν τα κινητά 3G που στην αρχή στόχευαν στους επιχειρηματίες που ταξίδευαν. Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα κινητά 4G που θεωρήθηκαν τα πιο υποσχόμενα στην ιστορία του broadband κινητού. Ενώ όλοι πίστευαν ότι η τεχνολογία 4G θα κυριαρχήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ήδη ξεκίνησαν να συζητώνται τα κινητά 5G και οι αλλαγές που θα φέρουν με την έλευση τους.

Τα κινητά της πέμπτης γενιάς πολύ σύντομα θα γίνουν αναγκαία λόγω της συχνής χρήσης του Ίντερνετ, άλλωστε, σε λίγο καιρό θα είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε video ακόμα και από ένα 4G κινητό.5ghandy

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η τεχνολογία 4G θα χρησιμοποιήσει τρεις ζώνες του ραδιοφάσματος: τα 800 ΜΗz, τα 1800 ΜΗz (αυτή η ζώνη χρησιμοποιείται ήδη στην ΕΕ) και τα 2600 MHz. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ζώνες των 800 και των 2600 θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται μετά το διαγωνισμό που θα διεξάγει η Ofcom, η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάποιο δεδομένο, οι υπηρεσίες αυτές θα είναι διαθέσιμες από πολλούς παρόχους δικτύων μέσα στο 2013.

 

Τα κινητά 5G θα δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα 4G

Το βασικό πρόβλημα των 4G κινητών είναι ότι επειδή δεν έχει προβλεφθεί μια κοινή ζώνη για τα broadband κινητά την οποία να χρησιμοποιεί όλη η Ευρώπη, οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν με ευκολία το Ίντερνετ από μια χώρα της Ευρώπης σε μια άλλη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί με την έλευση των κινητών πέμπτης γενιάς. Συγκεκριμένα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει σύντομα μια συμφωνία ώστε τα κινητά 5G να εκπέμπουν σε μια κοινή ζώνη των 700 ΜΗz παντού στην Ευρώπη.

 

Το σχέδιο της ΕΕ για εξασφάλιση σύνδεσης broadband 30Mbps για κάθε σπίτι στην Ευρώπη

Το παραπάνω σχέδιο της ΕΕ θέλει επίσης να καταφέρει να εξασφαλίσει μέχρι το 2020, μια σύνδεση broadband 30Mbps για κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο στόχος είναι κάθε νοικοκυριό να έχει 2Μbps μέχρι το 2015.Προβλέπεται δε στο μέλλον οι μισοί από εμάς να αγοράζουμε σύνδεση 100Μbps και ίσως και ταχύτερη. Βέβαια το να μπορέσουν να έχουν σύνδεση 30Mbps σπίτια που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης δεν είναι ένα εύκολο σενάριο με τα τωρινά δεδομένα.. Αυτός είναι και ο λόγος που η τεχνολογία 5G θα γίνει αναγκαία στο μέλλον. Τα 5G θα εκπέμπουν σε 700ΜΗz που είναι μια χαμηλή ζώνη, έτσι το σήμα θα ταξιδεύει γρηγορότερα και ευκολότερα. Μέχρι να κλειστούν βέβαια όλες οι παραπάνω συμφωνίες και να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο της ΕΕ θα περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλωστε, οι εταιρίες σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν και νέα μοντέλα 4G κινητών μέσα στον χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.