ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Απίστευτο! Το μακελειό του Κονέκτικατ απογείωσε τις πωλήσεις όπλων

11:54 - 31 Δεκ 2012 | Ειδήσεις
Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ αύξησε τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ και ιδίως όπλων του ίδιου τύπου με αυτό που προκάλεσε τόσο αυτό το φονικό, όσο και το εκείνο που είχε προηγηθεί στον κινηματογράφο του Κολοράντο.

Τα συγκεκριμένα όπλα είναι πολύ δημοφιλή στις ΗΠΑ και πολλοί που ήθελαν ένα ημιαυτόματο τυφέκιο, έσπευσαν στα καταστήματα όπλων για να πάρουν ένα. Ο λόγος ήταν ότι φοβήθηκαν πως θα επιβληθούν περιορισμοί στην οπλοκατοχή στο προσεχές μέλλον κι έτρεξαν τώρα να επωφεληθούν, όσο ακόμα τέτοια όπλα πωλούνται ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι να εκτιναχθούν στον ουρανό οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ λίγες βδομάδες μετά το φονικό μακελειό.opla3112112

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ. ημιαυτόματα όπλα τύπου AR-15, παραλλαγές του πολεμικού Μ-16 με 30 σφαίρες στον γεμιστήρα, έχουν φτιαχτεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Και τα έχουν αγοράσει πάρα πολλοί απλοί αμερικανοί πολίτες, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στο μακελειό του σχολείου στο Κονέκτικατ, όσο και στον κινηματογράφο του Κολοράντο.

Τον συγκεκριμένο τύπο όπλου μπορεί κανείς να τον αγοράσει σε 1.700 καταστήματα στην Αμερική, ενώ υπάρχουν ειδικά περιοδικά αφιερωμένα σε αυτόν. Τα σπίτια που το έχουν στις ΗΠΑ είναι εκατομμύρια και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να περιοριστεί ο ρυθμός απόκτησής τους.
Κάποιοι θεωρούν μάλιστα ότι πρόκειται για συνταγματικό τους δικαίωμα να τα κατέχουν.

Στα επιχειρήματά τους οι υπέρμαχοι της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής θυμούνται ότι επειδή είχαν όπλα οι άποικοι μπόρεσαν να νικήσουν τους Άγγλους στην Επανάσταση. Ενώ άλλοι, ακόμα πιο ακραίοι, θεωρούν ότι η ελεύθερη οπλοκατοχή τους προστατεύει από μια τυραννική κυβέρνηση. Διότι αν ο Ομπάμα, για παράδειγμα (συνήθως αυτοί που τα λένε είναι ακραίοι ρεπουμπλικανοί) δοκιμάσει να επιβάλει τυραννικό καθεστώς στις ΗΠΑ, θα πάρουν τα όπλα και θα προστατέψουν τα δικαιώματά τους και την δημοκρατία τους. Έτσι το να έχουν στην κατοχή τους όλα αυτά τα όπλα υποτίθεται ότι τους προστατεύει από το ενδεχόμενο ο Ομπάμα ή οποιοσδήποτε άλλος ένοικος του Λευκού Οίκου να μετατραπεί σε τύραννο. Φυσικά αυτή η άποψη είναι και επικίνδυνη και τελείως εσφαλμένη, καθώς απλά είναι μια πολιτική σοφιστεία για να υπερασπίζεται την οπλοκατοχή.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολο πολιτικό εγχείρημα θα είναι να επιβληθούν περιορισμοί και απαγορεύσεις στις ΗΠΑ από τον Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς, ακόμα κι αν έχουν μαζί τους την σύμφωνη γνώμη μεγάλης μερίδας (μάλλον της πλειοψηφίας) της αμερικανικής κοινωνίας.

 

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.