ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στίγκλιτς: Κίνδυνος από την Ισπανία και την Ελλάδα για την παγκόσμια οικονομία

13:36 - 02 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Στίγκλιτς: Κίνδυνος από την Ισπανία και την Ελλάδα για την παγκόσμια οικονομία
Αιχμηρός κατά των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρώπη εμφανίζεται σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Στο άρθρο του ο κ. Στίγκλιτς τονίζει ότι η Ευρώπη και ειδικότερα Ελλάδα και Ισπανία, αντιπροσωπεύουν τον κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2013.

"Ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην Ευρώπη", γράφει αναφερόμενος στις οικονομικές δυσχέρειες της Ισπανίας και της Ελλάδας και υπογραμμίζει: "Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου".

Μάλιστα, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς απορρίπτει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο έχει τεθεί από χθες σε ισχύ, ως διέξοδο από την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη εδώ και πολλούς μήνες. Επιπλέον, ο Αμερικανός νομπελίστας θεωρεί πως η επαναγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί κατά την άποψή του, παρά να είναι "προσωρινό καταπραϋντικό".

"Εάν η ΕΚΤ καθιστά τη συνέχιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας όρο χρηματοδότησης, θα έχει ως μόνη συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς", σύμφωνα με τον Στίγκλιτς.

Τέλος, για το έτος 2013, ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν αποκλείει νέα αναταραχή στην ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.