ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το λειτουργικό Ubuntu και στα κινητά

11:50 - 03 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Το ελεύθερο λογισμικό Ubuntu της Linux θα μπορούν να εγκαταστήσουν σε λίγο καιρό οι χρήστες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), αντικαθιστώντας το λειτουργικό σύστημα Android.

UbuntuOS030113Έφτασε η ώρα του ελεύθερου λογισμικού και για τα κινητά τηλέφωνα. Από τον Φεβρουάριο η Linux θα διαθέτει το λογισμικό σύστημα Ubuntu σε πρώτη φάση για τη συσκευή Galaxy Nexus της Samsung.

Σε επόμενο στάδιο, μέσα στο 2013, θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο μοντέλα κινητών (και αργότερα υπολογιστών-ταμπλετών) που θα έχουν προεγκατεστημένο το Ubuntu.

Τα πρώτα smartphones με το εν λόγω λειτουργικό σύστημα αναμένεται να επιδειχθούν στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στο Λας Βέγκας την επόμενη εβδομάδα.

Το Ubuntu είναι το πιο δημοφιλές διεθνώς λειτουργικό σύστημα ανάμεσα σε αυτά που βασίζονται στο Linux, τον βασικό ανταγωνιστή των Windows. Η λονδρέζικη εταιρία Canonical που το έχει δημιουργήσει, το προσφέρει για δωρεάν «κατέβασμα» μέσω του διαδικτύου, ενώ στη βελτίωση του λογισμικού συνεισφέρουν εδώ και χρόνια χιλιάδες εθελοντές, στο πλαίσιο του ελεύθερου-ανοικτού χαρακτήρα του.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Ubuntu. Αρκετοί χρήστες το προτιμούν όχι μόνο γιατί είναι δωρεάν, αλλά επίσης επειδή είναι λιγότερο απαιτητικό σε επεξεργαστική ισχύ και δεν αποτελεί στόχο ιών.

Υπάρχουν ήδη περίπου 45.000 εφαρμογές για το Ubuntu και πολλές από αυτές θα είναι πλέον διαθέσιμες για τη νέα έκδοση που προορίζεται για τα «έξυπνα» κινητά. Σύντομα οι δημιουργοί εφαρμογών θα έχουν στα χέρια τους τον κώδικα του νέου Ubuntu, ώστε να αρχίσουν να προσαρμόζουν τα λογισμικά τους ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα.

Για τον έλεγχο της οθόνης αφής των smartphones το νέο Ubuntu έχει υιοθετήσει πολλά κοινά στοιχεία με το νέο λειτουργικό σύστημα Blackberry 10. Επίσης θα μπορεί να «τρέχει» εφαρμογές γραμμένες στην ευρέως διαδεδομένη γλώσσα HTML 5.

Οι χρήστες θα μπορούν να δίνουν και φωνητικές εντολές στα Ubuntu κινητά τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 03 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.