ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 2030 η ηλιακή ενέργεια θα κοστίζει το μισό από όσο κοστίζει ο άνθρακας

01:09 - 08 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει κατά πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, η τιμή της συγκεκριμένης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, θα μπορούσε να φτάσει στο μισό της τιμής του άνθρακα μέχρι το 2030.

Το περιοδικό Scientific American αναφέρει ότι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ο νόμος του Μουρ. Το 1965 ο συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel, ο Γκόρντον Μουρ, προέβλεψε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες. Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύθηκε και ο αριθμός των τρανζίστορ στους μικροεπεξεργαστές πράγματι διπλασιάζεται μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δεκαοκτώ μηνών. Η πρόβλεψη του Μουρ ονομάστηκε Νόμος του Μουρ.solar1

Ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ έχουν βρει παρόμοια λογαριθμική αύξηση της αποτελεσματικότητας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
Το κόστος (σε δολάρια) ανά βατ των φωτοβολταϊκών κυψελών μειωνόταν 7% ετησίως τα τελευταία τριάντα χρόνια. H τιμή ανά βατ των ηλιακών συλλεκτών, χωρίς εγκατάσταση, ήταν 22 δολάρια το 1980 ενώ σήμερα η τιμή τους αγγίζει μόλις τα 3 δολάρια.
Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται κυρίως από την συνεχιζόμενη μείωση του κόστους από έμπειρους κατασκευαστές και τις συνεχείς βελτιώσεις στην αποδοτικότητα ηλιακών κυψελών. Ερευνητές στα εργαστήρια έχουν καταφέρει να φτάσουν το 41% της ηλιακής αποδοτικότητας, κάτι που ήταν αδύνατον να πετύχουν το 1980.
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι εξαιρετικά καλές τόσο για την βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και για το περιβάλλον.
Η τιμή του ηλιακού βατ πέφτει εδώ και τριανταένα χρόνια και αν αυτό συνεχιστεί για τα επόμενα 8 με 10 χρόνια, κάτι που φαίνεται να είναι εξαιρετικά πιθανό, τότε θα μιλάμε για μια πηγή ενέργειας που είναι όσο φτηνή είναι ο άνθρακας αλλά χωρίς φυσικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε θα μιλάμε για μια "πράσινη πηγή ενέργειας" που θα κοστίζει το μισό από το άνθρακα.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:56 - 08 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.