ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις φλόγες η Αυστραλία-Στους 100 οι αγνοούμενοι από τις πυρκαγιές!

11:24 - 08 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Στην Ελλάδα έχουμε την επίσκεψη του χιονιά, αλλά στην Αυστραλία ο καύσωνας, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν τυλίξει την χώρα στις φλόγες.

Πάνω από 130 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ 40 από αυτές δεν μπορούν να ελεγχθούν. Αγνοούνται 100 άτομα στην Τασμανία, αν και οι πρώτες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στα πάνω από 100 σπίτια που κάηκαν στην περιοχή δεν έχουν εντοπίσει θύματα.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό για τις «πιο επικίνδυνες ημέρες» από σήμερα.
Οι θερμοκρασίες κατά μήκος της πολυπληθούς νοτιοανατολικής ακτής αυξήθηκαν κατά 15 βαθμούς Κελσίου από τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας δυνητικά καταστροφικές συνθήκες για πυρκαγιά.Σε τέσσερα σημεία της συγκεκριμένης περιοχής έχει εκδοθεί προειδοποίηση για κίνδυνο καταστροφικής πυρκαγιάς.
Οι φωτιές έρχονται μετά από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, το οποίο έπληξε την χώρα. Σύμφωνα με την επίσημη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, η θερμοκρασία κάθε μίας από τις 6 μέρες μέσα στο 2013 ήταν μέσα στις 20 πιο θερμές ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. Οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή και αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένα σημεία στους 45 βαθμούς. Για τη μεγαλούπολη του Σίδνεϊ οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν 43 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει αυστηρά να ανάψει οποιαδήποτε φωτιά σε ανοικτό χώρο, ενώ έκλεισαν και τα εθνικά πάρκα.

Σε κάποιες περιοχές οι άνεμοι φτάνουν σε ένταση τα 70 χλμ την ώρα απειλώντας να επεκτείνουν τα πυρήνα μέτωπα, τα οποία κατακαίνε κυρίως τεράστιες θαμνώδεις εκτάσεις. Πάντως, μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου έκανε την θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές να πέσει, προσφέροντας λίγη ανακούφιση.
Στην μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν κινητοποιηθεί 40 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 250 οχήματα με πυροσβεστικές αντλίες.
«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη μέρα» ανέφερε σήμερα Τρίτη η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ σε τηλεοπτικό της διάγγελμα,στο οποίο κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.