ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ιρλανδία ετοιμάζει την έξοδό της από το Μνημόνιο

01:01 - 09 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Η Ιρλανδία ετοιμάζει την έξοδό της από το Μνημόνιο
Μεθοδικά και αποτελεσματικά ετοιμάζει ένα ένα τα βήματα για βγει από το Μνημόνιο η Ιρλανδία και να επιστρέψει στις αγορές.

Η "Κέλτικη επιστροφή" έγραφε το περιοδικό Time στην έκδοση του Οκτωβρίου για την επιτυχία της Ιρλανδίας να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει δυναμικά στην ανάπτυξη, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από το Μνημόνιο.

 

Η υγιής οικονομία της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία κατάφερε να βγει από την ύφεση στις αρχές του 2011 και θεωρείται ο καλύτερος μαθητής μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Μόλις τον Αύγουστο ο Κέλτικος Τίγρης πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών, ενώ έκλεισε το έτος με πλεόνασμα. Η μείωση των μισθών και των τιμών των ακινήτων οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο της ανταγωνιστικότητά της, ενώ συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές.

Η Ιρλανδία είχε το ισχυρό πλεονέκτημα, ότι πριν από την κρίση η οικονομία της ήταν ισχυρή και με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα, ενώ το χρέος της περιοριζόταν μόλις στο 20% του ΑΕΠ. Μόνο μετά την κρίση και την αναγκαστική κρατικοποίηση των τραπεζών ξεπέρασε το 120%.

 

Στις αγορές για χρηματοδότηση της ανάκαμψης

Η οικονομία της χώρας είναι λοιπόν σε πορεία ανάκαμψης και η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο για να χρηματοδοτήσει μόνη της, αναχρηματοδοτώντας υφιστάμενα ομόλογα και να αποκτήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η κυβέρνηση στο Δουβλίνο κάνει πλέον το καθοριστικό βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με τον ιρλανδικό Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους (National Treasury Management Agency NTMA), θα συγκεντρώσει νέα κεφάλαια μέσω της αύξησης υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολόγου, το οποίο λήγει το 2017. Η δημοπρασία θα γίνει μέσω τραπεζών όπως η Barclays, η Société Générale και η Royal Bank of Scotland (RBS).
Είναι η δεύτερη φορά που η Ιρλανδία βγαίνει στις αγορές. Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν το Δουβλίνο δημοπράτησε ομόλογα που έληγαν το 2017 και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 3,86 δισ. ευρώ, πληρώνοντας επιτόκιο 5,9%. Στόχος της νέας δημοπράτησης είναι να συγκεντρωθούν περίπου 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5,50%. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο χρόνος της δημοπρασίας.

 

Νίκος Ιτσινές

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 09 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.