ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τεχνολογία κάνει καλό στην υγεία μας

00:53 - 11 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Σε έκθεση νέας τεχνολογίας και ηλεκτρονικών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λας Βέγκας, τις εντυπώσεις έκλεψαν συσκευές που καταγράφουν την φυσική μας κατάσταση. Ανάμεσα στις τρισδιάστατες τηλεοράσεις και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που είναι συνώνυμα της καθιστικής ζωής και του γρήγορου φαγητού ήταν φυσικό να κλέψουν τις εντυπώσεις τα διάφορα gadgets που συνδέονται με την υγεία και την φυσική μας κατάσταση.

Οι πιο αξιοσημείωτες συσκευές ήταν το παλμικό οξύμετρο που συνδέεται με το iPad και με το iPhone και μπορεί να μετρήσει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα και οι μικροσκοπικοί αισθητήρες που μπορούν να «χωρέσουν» μέσα σε ένα ζευγάρι συμβατικών ακουστικών και να καταγράψουν τους παλμούς μας.spo2
Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας λένε ότι τα παραπάνω νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά διότι θα ωθήσουν τον κόσμο σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αν και είναι δύσκολο να πεισθεί ο κόσμος, να δίνει προσοχή στα δεδομένα που δίνουν τέτοιου είδους συσκευές, η βιομηχανία ιατρικών συσκευών είναι αισιόδοξη και διαβλέπει ότι υπάρχει μέλλον στο συγκεκριμένο τομέα. Το παλμικό οξύμετρο iSpO2 της εταιρίας Masimo που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, λειτουργεί με την βοήθεια ενός «κλιπ» που μπαίνει στο δάχτυλο και μετράει την ποσότητα οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα. Η εταιρία Masimo μέχρι τώρα κατασκεύαζε παλμικά οξύμετρα που απευθύνονταν σε ιατρεία, κλινικές και νοσοκομεία, όμως η παραπάνω συσκευή απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό.

 

Πιλότοι, αθλητές και πεζοπόροι θα βρουν χρήσιμες τέτοιου είδους συσκευές

«Οι πιλότοι που οδηγούν μη συμπιεσμένα αεροσκάφη και οι πεζοπόροι που περπατάνε σε μεγάλα υψόμετρα θα βρουν πολύ χρήσιμη την συσκευή iSpO2.» λέει ο Μπράντον Στράντ, μάρκετινγκ μάνατζερ της Masimo.Οι παραπάνω ομάδες κινδυνεύουν από υποξία. Η υποξία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. «Το πρόβλημα με την υποξία είναι ότι δεν γίνεται εύκολα αντιλιπτή, τα δε συμπτώματα είναι παρεμφερή με αυτά της μέθης, με την βοήθεια της συσκευής iSpO2, είναι εύκολο να ανιχνευτεί η υποξία.» προσθέτει ο Στραντ. Η Ντάνα Μπανκς, επικεφαλής επικοινωνίας της Masimo υποστηρίζει ότι μια συσκευή σαν και αυτή μπορεί να βοηθήσει πολύ και τους αθλητές. «Όταν αθλούμαστε ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα μας μπορεί να πέσει από 20% μέχρι και 50%. Επειδή οι αθλητές ενδιαφέρονται για το maximum της απόδοσης τους ,μετρώντας τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα τους, μπορούν να καταλάβουν αν έφτασαν στο peak τους ή αν μπορούν να προσπαθήσουν και άλλο και έτσι βελτιώνεται η προπόνηση τους».
Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη συσκευή αρκεί να «κατεβάσει» την δωρεάν εφαρμογή που βρίσκεται στο Apple Store, να συνδέσει το παλμικό οξύμετρο στο iPad ή στο iPhone και να βάλει το «κλιπ» στο δάχτυλο του. Το μόνο ανασταλτικό είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία την ώρα που κάνουμε αερόμπικ διότι το κλιπ, είναι μια σχετικά μεγάλη πλαστική θήκη περίπου 5 εκατοστών που μπαίνει στο δάχτυλο και συνοδεύεται από ένα μεγάλο καλώδιο.
Η εταιρία Hothead technologies που εδρεύει στο Ντάλας ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια καινούργια συσκευή που θα ονομάζεται Spree και θα είναι μια κορδέλα που θα μπαίνει στο κεφάλι και θα μετράει τους καρδιακούς ρυθμούς, την θερμοκρασία του σώματος και την κίνηση. Η παραπάνω συσκευή θα μπορεί να συνδέεται με Smartphone, όμως θα μπορεί να λειτουργήσει και μόνη της λέει ο πρόεδρος της εταιρίας Πίτερ Λίνκε. Από την άλλη μεριά η εταιρία Valencell ετοιμάζεται να φτιάξει ένα μικροσκοπικό μετρητή που θα ακούει στο όνομα Perform Tek και θα μπορεί να μπαίνει στα συμβατικά ακουστικά μας και να μετράει τους καρδιακούς παλμούς, τους ρυθμούς αναπνοής , την ταχύτητα, την απόσταση και την μέγιστη ποσότητα πρόσληψης οξυγόνου την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μύες μας κατά την διάρκεια της άσκησης, γνωστή και ως VO2max. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Valencell, Στήβεν Λεμπόφ λέει : «Τα όσα μετράμε σχετίζονται με την υγεία. Οι άνθρωποι τελικά θα εκτιμήσουν ότι μέσω αυτών των μετρήσεων μπορούν να ακολουθήσουν εξατομικευμένες οδηγίες για την υγεία τους».


Επιμέλεια: Χριστίνα Ιορδανίδου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.