ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Υποβαθμίστηκε κατά 3 μονάδες από τη Moodys

09:12 - 11 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3, ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's διατηρώντας αρνητικό outlook.

Αιτία της σημερινής αξιολόγησης είναι η αύξηση του κυπριακού δημόσιου χρέους, εξαιτίας των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει μη βιώσιμο. Ωστόσο εκτιμά ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.

 

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Moody's, αποτελεί συνέχεια της αξιόγησης της κυπριακής οικονομίας που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου του 2012.

 

Τότε, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε «υπό εξέταση» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Β3) «ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης», εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο».

 

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρο υπολόγισε πως το δημόσιο χρέος της χώρας ως το 2014 πρόκειται να ανέλθει στο 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

 

Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, το υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.