ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλγερία: 22 όμηροι αγνοούνται, απειλές για νέες επιθέσεις

15:45 - 18 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Τουλάχιστον 22 ξένοι όμηροι που κρατούνταν από ισλαμιστές στη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλγερία συνεχίζουν να αγνοούνται, με την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη να απειλεί με επιθέσεις και σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Τριάντα όμηροι και τουλάχιστον 11 δράστες σκοτώθηκαν την Πέμπτη, όταν αλγερινές στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν για να λάβει τέλος η ομηρία, σύμφωνα με πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.


   Την ευθύνη για την ομηρία ανέλαβε οργάνωση που συνδέεται με την Αl Qaeda, η οποία απείλησε και με νέες επιχειρήσεις κατά εγκαταστάσεων που ανήκουν σε ξένες εταιρίες, σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.


   Η επίθεση εκδηλώθηκε εναντίον μονάδας φυσικού αερίου στη μέση της Σαχάρας, η οποία λειτουργείται από την κρατική επιχείρηση αλγερινών πετρελαίων, την πολυεθνική BP  και τη νορβηγική Statoil.

 
   Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με δύο Γάλλους ομήρους που κατάφεραν να διαφύγουν από τη μονάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Eσωτερικών Manuel Valls την Παρασκευή.


   Ένας Γάλλος όμηρος που εργάζεται για την εταιρία τροφοδοσίας CIS είπε ότι παρέμεινε κρυμμένος σε ένα δωμάτιο μακριά από τους υπόλοιπους ξένους ομήρους και επιβίωσε χάρη στο φαγητό που του έφερναν συνάδελφοί του.


   "Παρέμεινα κρυμμένος για 40 σχεδόν ώρες στο δωμάτιό μου, κάτω από το κρεβάτι", είπε.


   "Όταν με βρήκαν οι στρατιωτικοί, δεν ήξερα αν (το επεισόδιο) είχε λήξει", πρόσθεσε. "Ήρθαν μαζί με συναδέλφους μου, διαφορετικά δεν θα τους είχα ανοίξει".


   Ηγέτες δυτικών κρατών που διερευνούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης που κατέληξε σε λουτρό αίματος, είπαν ότι η αλγερινή κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους πριν επέμβει.
   Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όπου διεξήχθη η επιχείρηση παραμένει αποκλεισμένη από ειδικές δυνάμεις του στρατού και ορισμένοι όμηροι βρίσκονται ακόμη στη μονάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.