ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηττήθηκε το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας

11:55 - 21 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Θρίλερ στην Κάτω Σαξονία με νίκη του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων εις βάρος του κόμματος της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) και των Φιλελευθέρων.

Με μόλις μία έδρα προβάδισμα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι μπόρεσαν να εκτοπίσουν το συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Φιλελεύθερων (FDP) από την κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας.wahlennieder210013

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ήρθαν πρώτοι, όπως αναμενόταν, αλλά το 36% που πήραν δεν φτάνει για να κρατήσουν το κρατίδιο. Σημειώνεται ότι πρόκειται υποχώρηση της τάξης των 6 μονάδων σε σχέση με το ποσοστό που είχαν πάρει στις αντίστοιχες εκλογές του 2008.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αύξησαν τα ποσοστά τους κι έκλεισαν σημαντικά την ψαλίδα από τους Χριστιανοδημοκράτες. Έφτασαν το 32,6%, (το 2008 είχαν ποσοστό 30,3%). Οι Πράσινοι με 13,7% σημείωσαν θεαματική αύξηση του ποσοστού τους (το 2008 είχαν ποσοστό μόλις 8%),
Οι Φιλελεύθεροι κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο με 9,9%. Το αποτέλεσμα βολεύει τους Φιλελευθέρους, καθώς το κόμμα του Ρέσλερ κατάφερε να μείνει εντός της Βουλής του κρατιδίου. Έτσι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στην παράταξη. Εκτός κοινοβουλίου μένουν η Αριστερά (Die Linke) με 3,3% και το Κόμμα των Πειρατών (Piraten) με 2,1%.
H εκλογική συμμετοχή ήταν με 60,5% κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το 2008.

Έτσι, οι 49 έδρες του SPD και οι 20 έδρες των Πράσινων γίνονται από κοινού κυβερνητική πλειοψηφία έναντι των 54 εδρών του CDU και των 14 του FDP. Από την πρωθυπουργία λοιπόν του κρατιδίου φεύγει, ο Χριστιανοδημοκράτης Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ για τον διαδεχθεί ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφεν Βάιλ.
Πάντως, στις δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές η Μέρκελ μέχρι πριν δέκα μέρες είχε καθαρό προβάδισμα επί των αντιπάλων της. Σύμφωνα με την τακτική έρευνα κοινής γνώμης του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ CDU συγκεντρώνει 41%, ενώ το SPD (οι Σοσιαλδημοκράτες) 28%. Η Μέρκελ υπερέχει αισθητά σε δημοφιλία του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει ενοχλήσει μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης, λόγω υπέρογκων αμοιβών που λάμβανε για ομιλίες του.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.