ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Γερμανία "επαναπατρίζει" τον χρυσό που βρίσκεται στις ΗΠΑ και στην Γαλλία. Τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια κίνηση;

11:12 - 23 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Η Γερμανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο - μετά τις ΗΠΑ - αλλά εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού είναι αποθηκευμένο σε θησαυροφυλάκια στη Νέα Υόρκη, στην Γαλλία και στο Λονδίνο. Τώρα όμως οι Γερμανοί θέλουν να "επαναπατρίσουν" τον χρυσό που βρίσκεται εκτός συνόρων, κάτι που δημιουργεί δεκάδες ερωτηματικά και πυροδοτεί ουκ ολίγες θεωρίες συνομωσίας.

Κάποτε η Γερμανία κρατούσε τα αποθέματα χρυσού της στο εξωτερικό, γιατί υπήρχε ο Σιδηρούν Παραπέτασμα και ο άμεσος κίνδυνος μίας κομμουνιστικής εισβολής. Ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πλέον, γιατί λοιπόν η Γερμανία δεν είχε μεταφέρει τον χρυσό της πίσω στα πάτρια εδάφη; Όπως εξηγει η Bundesbank (η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας) ήθελε να κρατήσει τον χρυσό στο εξωτερικό, έτσι ώστε αν χρειαζόταν να αγοραστεί ξένο νόμισμα, να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό.

Η Γερμανία δεν διέθετε καθόλου χρυσό έως το 1951. Η Bundesbank λέει ότι αγόρασε τον πρώτο της χρυσό, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, καταβάλλοντας 2,5 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για 529 κιλά.gold600 230113
Η Γερμανία διεθέτει σήμερα αποθέματα χρυσού 3.396 τόνων, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Ο χρυσός είναι αποθηκευμένος με τη μορφή 27.000 ράβδων. Το 45% των ράβδων βρίσκεται στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, το 13 % στην Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο, το 11% στην Banque de France στο Παρίσι, ενώ το υπόλοιπο 31% του χρυσού είναι στην Φρανκφούρτη. Η Bundesbank επαναπάτρισε 300 τόνους χρυσού από την Νέα Υόρκη και 374 τόνους χρυσού που διατηρούσε στο Παρίσι. Δηλαδή ακριβώς το 50 % του χρυσού της Γερμανίας θα αποθηκεύονται στη Φρανκφούρτη.

 

Τι κάνει η Γερμανία με το χρυσό τώρα;

Αυτή την εβδομάδα, η Bundesbank ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει πίσω στην βάση του μέρος του χρυσού που υπάρχει στις ΗΠΑ, καθώς και το σύνολο του χρυσού που διατηρείται στην Γαλλία. Την ανακοίνωση ακολούθησε η διενέργεια ελέγχου της κυβέρνησης, η οποία αποφάνθηκε ότι η εποπτεία των αποθεματικών χρυσού από την Bundesbank δεν ήταν αρκετά αυστηρή. Ταυτόχρονα ξεκίνησε μια έντονη εσωτερική συζήτηση στη Γερμανία για το αν ο χρυσός είναι ασφαλής σε άλλες χώρες ή μήπως πρέπει να μεταφερθεί πίσω στην βάση του σε περίπτωση διεθνών συγκρούσεων. Ένας εκπρόσωπος της Bundesbank σε συνέντευξη στο Forbes, δήλωσε ότι αυτή η μετεγκατάσταση του χρυσού γίνεται "για την περίπτωση μιας νομισματικής κρίσης".

Η Bundesbank δήλωσε ότι θέλει να κρατήσει χρυσό στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, έτσι ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για δολάρια και λίρες, αν χρειαστεί.

 

Πως θα μπορούσε να μεταφερθεί ο χρυσός και τι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Ο χρυσός θα μπορούσε να μεταφερθεί από το Παρίσι στη Γερμανία με φορτηγό. Αλλά τι γίνεται με τους 300 τόνους χρυσού από την Νέα Υόρκη; Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο χρυσός θα πρέπει να "πετάξει" πίσω στη Γερμανία, σε πολλές αποστολές, καθώς αλλιώς οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούν να καλύψουν την μεταφορά.
Η Γερμανία έχει ξανακάνει κάτι παραπλήσιο στο παρελθόν. Η Bundesbank έχει μεταφέρει αεροπορικως περίπου 850 τόνους χρυσού από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη μεταξύ των ετών 1998 και 2001. Η διαφορά όμως με σήμερα είναι ότι όχι μόνο η ποσότητα του χρυσού είναι τεράστια, αλλά πρέπει να μεταφερθεί και σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Οι πτήσεις που υπολογίζονται να χρειαστούν για την μεταφορά του χρυσού κυμαίνονται από 60 έως 100. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μια περίοδο που οι κλέφτες παραμονεύουν και έχουν εξελίξει φοβερά τις μεθόδους τους. Οψόμεθα.

 

Επιμέλεια: Χριστίνα Ιορδανίδου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 23 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.