ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισραήλ: Οριακή νίκη Νετανιάχου- Κρίσιμες πολιτικές ισορροπίες

11:29 - 23 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Οριακή ήταν τελικά η αναμενόμενη νίκη του Νετανιάχου στο Ισραήλ, γεγονός που δείχνει ότι τα κεντροαριστερά κόμματα ανακόπτουν σταδιακά την δυναμική της δεξιάς στροφής που έχει πάρει η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Το μπλοκ των δεξιών ισραηλινών κομμάτων βγήκε ουσιαστικά ισοδύναμο με τους κεντροαριστερούς και τα αραβικά κόμματα από τις κάλπες για την νέα κυβέρνηση (με τις έδρες να μοιράζονται 60-60), σχηματίζοντας ένα μετεκλογικό σκηνικό εξαιρετικά ευαίσθητων ισορροπιών. Οι αναλυτές προβλέπουν σκληρά παζάρια τις επόμενες εβδομάδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συνασπισμό των δεξιών παρατάξεων.netanyahou230113
Ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να σχηματίσει «μια κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο ευρεία», ενώ υποσχέθηκε μια νέα αρχή. Εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Πατρίδα». Επικεφαλής του είναι ο επιχειρηματίας Ναφταλί Μπένετ, ανένδοτος πολέμιος του παλαιστινιακού κράτους.
Η τρίτη σερί νίκη του Νετανιάχου αποδεικνύει ότι η κοινωνία του Ισραήλ έχει αλλάξει γραμμή κι έχει δείξει την τελευταία δεκαετία την προτίμηση της στα δεξιά κόμματα. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, στην αλλαγή των δημογραφικών της χώρας, με νέους πολίτες του Ισραήλ να έχουν έρθει από την Ρωσία και άλλες περιοχές, οι οποίοι είναι φορείς πιο συντηρητικών πεποιθήσεων. Εκεί αποδίδεται και η εκλογική δύναμη της «Εβραϊκής Πατρίδας». Πάντως, με την οριακή τους νίκη, τα δεξιά κόμματα, δείχνουν ότι η δυναμική τους αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει σύντομα την εντολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο.

 

Πώς μοιράστηκαν οι έδρες

Mε το 99% των αποτελεσμάτων καταμετρημένα, τα κόμματα της ισραηλινής δεξιάς παίρνουν 42 έδρες ενώ τα υπερορθόδοξα κόμματα 18. Από την άλλη πλευρά, τα κεντροαριστερά κόμματα πέρνουν 48 έδρες και τα τρία αραβικά κόμματα 12.

Αριθμητικά δηλαδή, και τα δύο μπλοκ είναι ισοδύναμα (στις 60 έδρες το καθένα), αλλά το μπλοκ των κεντροαριστερών δεν υπολογίζει στα αραβικά κόμματα, τα οποία παραδοσιακά ούτε προσκαλούνται, ούτε και επιδιώκουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το Λικούντ - Ισραέλ Μπεϊτένου παίρνει 31 έδρες, αποδυναμωμένο δηλαδή κατά 11 έδρες από την προηγούμενη σύνθεση της Κνεσέτ. Tο ακροδεξιό «Εβραϊκή Πατρίδα» του Ναφταλί Μπένετ έφτασε τις 11 έδρες.

Την έκπληξη έκανε το νέο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει Μέλλον»), το οποίο κέρδισε 19 έδρες στην ισραηλινή βουλή. Ο αρχηγός του κόμματος, Γαΐρ Λαπίντ, ήταν αρνητικός στην συμμετοχή του σε κυβέρνηση Νετανιάχου, λέγοντας πως «δεν θα γίενι φύλλο συκής σε μια σκληροπυρηνική κυβέρνηση».

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.