ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έριξε το γάντι ο Κάμερον στο Βερολίνο

09:54 - 24 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο, ότι δε θα μείνει με «σταυρωμένα» τα χέρια στη Γερμανοποίηση της Ε.Ε. έστειλε ο Ντέιβιντ Κάμερον με την ανακοίνωσή του περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του 2017 για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. πολιτικοί αντίπαλοι του Κάμερον.

Έστω κι αν η ομιλία Κάμερον κινήθηκε στην πιο ακραία ευρωσκεπτικιστική εκδοχή της Βρετανικής πολιτικής πλατφόρμας, ωστόσο αποτυπώνει την έντονη ανησυχία μιας σημαντικής ομάδας της αγγλοσαξωνικής ελίτ για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. στο φόντο της κρίσης χρέους.
Εκεί υπάρχει μια έντονη ανησυχία ότι η Βρετανία στην Ευρώπη, εάν παραμείνει ως έχει, θα βρεθεί ουραγός. Πίσω από τις διαθέσεις του Κάμερον για μια σχέση αλά καρτ με την Ε.Ε., μπορεί να διακρίνει κανείς μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για μια Διακυβερνητική Ε.Ε., την οποία το Λονδίνο βλέπει να ξεθωριάζει μπροστά στην πίεση της Γερμανίας για ενοποίηση με τους δικούς της όρους.
«Ο κόσμος νιώθει πως η Ευρώπη έχει λάβει μια κατεύθυνση για την οποία δεν έδωσε ποτέ την έγκρισή του και δυσανασχετεί με το γεγονός ότι υπάρχει επέμβαση σε εθνικό επίπεδο με κανόνες που θεωρεί περιττούς και ανούσιους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Βρετανοί έλαβαν υποσχέσεις για δημοψηφίσματα που δεν έγιναν ποτέ.Cameron240113
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πιστός στην Βρετανική παράδοση έκανε λόγο για μια Ε.Ε. ευέλικτη, που θα μπορεί με ποικίλες μορφές συνεργασίας να δρα σε διάφορα πεδία πολιτικής, π.χ. άμυνα, ενέργεια κτλ «Θέλω μια επιτυχημένη Ευρώπη και θέλω μια σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα μας κρατά εντός της τελευταίας» ενώ έκανε λόγο για μια Ευρώπη με λιγότερο γραφειοκρατία, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα κινείται με την ευελιξία ενός δικτύου και όχι με την ακαμψία ενός μπλοκ.
«Με τo να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια δεν θα διασφαλιστεί ένα μέλλον για την ευρωζώνη, ούτε θα έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της», διαβεβαίωσε. «Αρνούμαι ωστόσο να υιοθετήσω μια τέτοια ηττοπαθή στάση- είτε για την Βρετανία, είτε για την Ευρώπη. Γιατί με κουράγιο και πίστη πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη, προσαρμοζόμενη και ανοιχτή Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα συμφέροντα και οι φιλοδοξίες όλων των μελών μπορούν να υλοποιηθούν» είπε.
Σε πρώτη ανάγνωση, η μεν Βρετανία ζητεί ανανέωση της Ένωσης, επισείοντας το δημοψήφισμα, ώστε να αποφύγει τον ασφυκτικό χρηματοιοοικονομικό έλεγχο των Βρυξελλών. Η, δε, Γερμανία επιμένει ότι η Γηραιά Αλβιόνα, κι άρα το Citi, θα πρέπει να λειτουργήσει εντός κανόνων Ε.Ε., να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες καταστατικές συνθήκες, αποκλείοντας κάθε έννοια σχέσης "a la carte" ή εξαιρέσεων. Σε δεύτερη ανάγνωση η γεωστρατηγική προπολεμική σύγκρουση αναβιώνει με άλλο περιτύλιγμα.

 

Σε διαφορετικούς δρόμους η πολιτική ασφάλειας Βερολίνου Λονδίνου

Η κόντρα για το Citi είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου σε κομβικά γεωστρατηγικά μέτωπα είναι σε εξέλιξη. Πέρα από τις περιοχές του Ιράκ, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, οι δύο εταίροι φαίνεται να τραβάνε διαφορετικούς δρόμους πολλά μέτωπα του πλανήτη. Π.χ. στην ανερχόμενης γεωστρατηγικής αξίας Aνατολική Αφρική, δηλαδή στο Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Μπουρούντι, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και την Κένυα, ακόμα και στην Ελλάδα.

«Εμείς δίνουμε σκληρό αγώνα για να κρατήσουμε μακριά το Ιράν και την Κίνα από τις περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, να κρατήσουμε την ασφάλεια και το Βερολίνο έρχεται και κάνει δουλειές, πουλώντας προϊόντα, όπλα ή ακόμα και τεχνολογία που συχνά χρησιμοποιείται εναντίον μας. Δεν μπορεί κάποιοι να δίνουν τη ζωή τους κι άλλοι να βγάζουν λεφτά. Δεν είναι συμπεριφορές εταίρων αυτές» σημειώνει στη στήλη βρετανική πηγή που γνωρίζει από πρώτο χέρι γεωστρατηγική σκακιέρα ...

Η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου με αιχμή τα ενεργειακά, ξεκίνησε κύρια από τη εποχή του δευτέρου πολέμου του Κόλπου, αλλά και της επέμβασης στο Αφγανιστάν. Πλέον έχει μεταφερθεί στην Αφρική, αλλά και στο μεγάλο πόκερ με το Νότιο Διάδρομο για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. Άλλωστε η «Αχίλλειος Πτέρνα» του Βερολίνου είναι η έλλειψη ενεργειακής αυτάρκειας. Άρα και ο έλεγχος των δρόμων του φυσικού αερίου είτε από το Αζερμπαϊτζαν, είτε από τη Ρωσία, είτε από το Κατάρ, είτε από την Υποσαχάρια ή Β. Αφρική πεδίο δόξης λαμπρό για τέτοιου είδους διαγκωνισμούς. Είναι προφανές ότι είμαστε στην αρχή...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.