ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πορτογαλία: Απατεώνας οικονομολόγος... ο πολέμιος της λιτότητας ντα Σίλβα

13:59 - 24 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Σάλο προκάλεσε στην Πορτογαλία, αλλά και σε διεθνές επίπεδο η είδηση ότι ο γνωστός οικονομολόγος και αντίθετος στα μέτρα λιτότητας, Αρτούρ Μπαπτίστα ντα Σίλβα είναι....πρώην φυλακισμένος και απατεώνας.

Ο 61χρονος Πορτογάλος έκανε εθνική και διεθνή καριέρα καθώς είχε παρουσιαστεί στα ΜΜΕ ως οικονομολόγος με πτυχία από τις ΗΠΑ και εργασία συμβούλου σε κυβερνητικές θέσεις, ασκώντας δριμεία κριτική στα μέτρα λιτότητας και το μνημόνιο που επιβλήθηκαν στην ιβηρική χώρα.dasilva240113

 

Η διεθνή καριέρα του ντα Σίλβα

Το βιογραφικό του ντα Σίλβα φαινόταν άκρως εντυπωσιακό. Δήλωνε πρώην σύμβουλος του προέδρου της Πορτογαλίας, πρώην σύμβουλος της Παγκόσμια Τράπεζας, οικονομικός αναλυτής στον ΟΗΕ και καθηγητής Κοινωνικής Οικονομίας στο Κολέγιο Μίλτον του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Ωστόσο, το κολέγιο δεν λειτουργούσε από το 1982. Δεν συμμετείχε, επίσης, σε έρευνα του ΟΗΕ για τις επιδράσεις της ύφεσης στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ούτε παρείχε υπηρεσίες συμβούλου στον πρόεδρο της Πορτογαλίας ή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ήταν όλα ένα επινόημα ενός ανθρώπου, που είχε πλαστογραφήσει το παρελθόν του και τα απαραίτητα έγγραφα. Μάλιστα, το μεγάλο σοκ προήλθε από το πραγματικό παρελθόν του Πορτογάλου. Είχε υπάρξει κρατούμενος σε φυλακές για αρκετά χρόνια. Πρώην συμμαθητές και συγκρατούμενοί του, που τον αναγνώρισαν εντυπωσιάστηκαν από την «νέα» καριέρα του και τη δημοτικότητά του και πως κατάφερε να αφήσει πίσω του το βαρύ παρελθόν του και να αναρριχηθεί στην ελίτ της χώρας.
Χαρακτηριστικής δράσης του ντα Σίλβα ήταν η εμφάνισή του στο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Πορτογαλίας τον Απρίλιο του 2012, όπου κατέφτασε εφοδιασμένος με ένα σωρό - πλαστές - επαγγελματικές κάρτες και μία διδακτορική διατριβή άκρως εντυπωσιακή μεν, πλην όμως «δανεισμένη», μέσω του Διαδικτύου, από τον πραγματικό της συγγραφέα, έναν υπάλληλο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο 61χρονος είχε συνηθίσει να δίνει συνεντεύξεις σε πορτογαλικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως την El Pais .

 

Η καταγγελία του ΟΗΕ

Ωστόσο, η καριέρα του «οικονομολόγου» διακόπηκε απότομα, από την καταγγελία ενός... «πρώην εργοδότη» του. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Οργανισμος Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε σε τηλεοπτικό σταθμό της Πορτογαλίας ότι ο Αρτούρ Μπαπτίστα ντα Σίλβα ουδέποτε εργάστηκε για τον Οργανισμό, ούτε καν ως εθελοντής, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε στη συνέχεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 24 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.