ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα μπορούσαν τα ρομπότ να αντικαταστήσουν το "outsourcing" και να σώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή;

00:06 - 28 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Οι ρομποτικές λύσεις στη βιομηχανία αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το κόστος.

Στη Γερμανία το outsourcing βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι ήταν το 1990.Τα ρομπότ ήρθαν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, και να μειώσουν το πρόβλημα των «πιο ακριβών εργατικών χεριών» της Ευρώπης.

Κατ' αρχήν τι είναι το outsourcing; Το outsourcing είναι ουσιαστικά η ανάθεση ή η μεταφορά μέρους της παραγωγικής διαδικασίας μιας βιομηχανίας σε περιοχές ή χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος. Στόχος του outsourcing είναι η μείωση του παραγωγικού κόστους.robotic350 270113
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές και οι μεσαίες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα ρομπότ για την παραγωγή τους, αυτή η στροφή θα μπορούσε ακόμη και να σταματήσει την αιμορραγία των θέσεων εργασίας από την Ευρώπη σε χώρες χαμηλού κόστους.

 

Τα ρομπότ φέρνουν πίσω θέσεις εργασίας στη Δανία

Στην Δανία οι κατασκευαστές ρομπότ βλέπουν εντυπωσιακή ανάπτυξη στην δουλειά τους τον τελευταίο καιρό, ο Κίμ Κοέρτσεν, ιδιοκτήτης της εταιρίας DanRob που παρέχει σχεδιασμένες ρομποτικές λύσεις, παρατήρησε αύξηση στην εργασία του σε ποσοστό 30% με 40% μόνο τους τελευταίες έξι μήνες, ενώ ο ανταγωνιστής του είδε αύξηση περίπου 50%.
«Το οutsourcing είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, και οι μικρότερες εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός της Δανίας ούτως ή άλλως»: λέει ο Κίμ Κοέρτσεν.
Τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει το outsourcing, το οποίο οδήγησε την Δανία να χάσει 70.000 θέσεις εργασίας από το 2008. Ο καθηγητής Ίαν Αρμπγιόγουν του University of Southern Denmark ολοκληρώνει μια μελέτη που αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα τα ρομπότ φέρνουν πίσω τις «χαμένες θέσεις εργασίας» στην Δανία.

 

Επιμέλεια:Χριστίνα Ιορδανίδου

Τελευταία τροποποίηση στις 22:16 - 27 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.