ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολάντ για την γαλλική στρατιωτική επέμβαση: «Κερδίζουμε τον πόλεμο στο Μάλι»

11:07 - 29 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Την εκτίμηση του ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι είναι επιτυχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τα στρατεύματα υπό γαλλική διοίκηση πλέον ελέγχουν την αρχαία πόλη του Τιμπουκτού, το γειτονικό Γκάο και άλλες περιοχές που αποτελούσαν προπύργια των Ισλαμιστών σχεδόν έναν χρόνο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας.
Η κατάληψη του Τιμπουκτού έγινε το πρωί της Δευτέρας, από χίλιους Γάλλους στρατιώτες, με την συνδρομή 200 στρατιωτών του Μάλι. Τα συμμαχικά στρατεύματα, στα οποία συμμετέχουν οι Γάλλοι, κινούνται προς τον Βορρά, ο οποίος ελέγχεται από αντάρτικες δυνάμεις Ισλαμιστών.

 

Διεθνείς παρέμβαση υπό τον φόβο των ακραίων ισλαμιστών

Ο φόβος να τεθεί η χώρα υπό τον έλεγχο ακραίων τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, προκάλεσε την διεθνή παρέμβαση, στην οποία εκτός των Γάλλων συμμετέχουν αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Μπουργκίνα Φάσο, το Τόγκο και η Σενεγάλη.
Η επιτυχής προέλαση των Γάλλων έκανε τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώσει: «Κερδίζουμε στο Μάλι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα. Πρόσθεσε όμως ότι οι αντάρτες ελέγχουν ακόμα τμήματα του Βορρά. Πάντως η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεσμευθεί ακόμα στο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα συνεχισθεί η στρατιωτική επέμβαση. Ο Πρόεδρος Ολάντ απέφυγε να δηλώσει πόσον καιρό θα παραμείνουν Γάλλοι στρατιώτες στην πρώην αποικία της Γαλλίας.

 

Πιο ενεργή η αμερικανική συμμετοχή

Αυτή την στιγμή στο Μάλι βρίσκονται 2.150 Γάλλοι στρατιώτες, με άλλους χίλιους να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις από άλλες περιοχές. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εμπλέκονται πιο ενεργά στις επιχειρήσεις, με το να προσθέσουν και αποστολές ανεφοδιασμού από αέρος με δικά τους ειδικά αεροσκάφη στις δυνάμεις της διεθνούς επέμβασης. Ήδη οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν αποστολές κατασκοπίας και αερομεταφορών στην περιοχή.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.