ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιγυπτιακός στρατός: Η συνεχιζόμενη βία οδηγεί στο χείλος της κατάρρευσης τη χώρα

18:07 - 29 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
O αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού προειδοποίησε ότι η σύγκρουση διαφόρων πολιτικών παρατάξεων οδηγεί σε κατάρρευση τον κρατικό μηχανισμό, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 50 τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατηγορώντας τον νέο εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Mohamed Mursi ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο απολυταρχικό καθεστώς.


   Ο στρατηγός Abdel Fattah al- Sisi πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι η ανάπτυξη δυνάμεων σε πόλεις της διώρυγας του Σουέζ γίνεται για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας που εισφέρει σημαντικούς πόρους στην αιγυπτιακή οικονομία.


   Οι δηλώσεις του Sisi, που διορίστηκε στη θέση του επικεφαλής του στρατού από τον πρόεδρο Mursi πέρυσι, δημοσιεύτηκαν σε σελίδα του στρατού στο Facebook μετά το θάνατο 52 ατόμων την περασμένη εβδομάδα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.


   "Η συνέχιση του αγώνα διαφόρων πολιτικών δυνάμεων.. για την διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση του κράτους", είπε ο Sisi που κατέχει και τη θέση του υπουργού Άμυνας.


   Οι διαδηλωτές απέρριψαν την Δευτέρα έκκληση του Mursi για διεξαγωγή συνομιλιών για τον τερματισμό της βίας. Αντίθετα προχώρησαν σε διαδηλώσεις στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις τρεις πόλεις που βρίσκονται στο κανάλι του Σουέζ -το Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ - όπου ο Mursi έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο μετά το θάνατο 42 ατόμων.


   Στο Κάιρο, η αστυνομία έκανε χρήση χαμηλών κατά νεαρών που πετούσαν πέτρες κοντά στην πλατεία Tahrir. Τα επεισόδια, ωστόσο, ήταν λιγότερο βίαια σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. 


   Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Mursi προσπαθεί να σταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομία της Αιγύπτου ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει την χώρα για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε μερικούς μήνες.


   Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρέμβαση του Sisi δεν υποδηλώνει διάθεση από μέρους του στρατού να καταλάβει την εξουσία που κατείχε για έξι δεκαετίες και τερματίστηκε με την ανατροπή του Hosni Mubarak πριν από δύο χρόνια.


   Αποτελεί, ωστόσο, ισχυρό μήνυμα ανησυχίας για το μέλλον του έθνους από τον ισχυρότερο θεσμό της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.