ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eureka: Όταν οι ιδιώτες επενδυτές και οι δημόσιοι οργανισμοί χρηματοδότησης συνεργάζονται, τα καταφέρνουν

01:40 - 30 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Μπορεί σχεδόν όλοι να ξέρετε τι είναι το mp3 και να έχετε μέσα στο κινητό σας αποθηκευμένα τα αγαπημένα σας τραγούδια σε μορφή mp3, όμως πολλοί από εσάς δεν ξέρετε ότι το mp3 ήταν αποτέλεσμα δημόσιας χρηματοδότησης ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν μηχανικοί από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Η έρευνα, από την οποία τελικά προέκυψε το mp3 ήταν ένα από τα πολλά έργα του οργανισμού Eureka, ένα δίκτυο δημόσιων φορέων χρηματοδότησης που επιτρέπει πολλές καινοτόμες ιδέες να πάρουν σάρκα και οστά.
Η επένδυση σε μια νέα επιχείρηση, και ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας, ενέχει ρίσκο και προϋποθέτει κεφάλαιο . Όμως τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο ειδικά για τις μικρές ή τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Ο οργανισμός Eureka δημιουργήθηκε το 1985 από 17 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση της βιομηχανικής έρευνας και της ανάπτυξης. Θεωρείται το πλαίσιο μέσω του οποίου, βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια αναπτύσσουν και εκμεταλλεύονται τεχνολογίες, απαραίτητες για την αύξηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο οργανισμός Eureka χρηματοδοτεί το κομμάτι της έρευνας έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια μέχρι που το προϊόν τους να βγει στην αγορά.


Δημόσιες υπηρεσίες χρηματοδότησης: γεφυρώνοντας το χάσμα χρηματοδότησης

Ο οργανισμός Eureka προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια στα πρώτα βήματα της επιχείρησης, δίνοντας κεφάλαιο για την έρευνα. Το κομμάτι της εκκίνησης, ειδικά όταν πρόκειται για νέες τεχνολογίες είναι και το δυσκολότερο και οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βρουν υποστήριξη στην αρχή ενός νέου εγχειρήματος. Ο οργανισμός Eureka εκτός των άλλων, διοργανώνει τα λεγόμενα "Investor Shop" events, που είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιους φορείς και των ιδιώτων επενδυτών.
Η δημόσια χρηματοδότηση δίνει αξιοπιστία σε ένα έργο
Το γεγονός ότι πολλές εταιρίες είχαν την υποστήριξη από δημόσιους πόρους, τους έδωσε την αξιοπιστία να πάρουν το υπόλοιπο των χρημάτων που απαιτούνταν από τους ιδιώτες επενδυτές.

 

Επιτυχημένα μοντέλα χρηματοδότησης και έρευνας

Η ισλανδική εταιρεία Videntifier, που ειδικεύεται στην εγκληματολογία, είχε εντοπιστεί από την ARINCO, μια εταιρεία επενδύσεων από την Ολλανδία.eureka405 300113 Καθώς και η σουηδική εταιρεία IMSYS Technologies, αρχικά πήρε το κεφάλαιο χρηματοδότησης από τον οργανισμό Eureka για την έρευνα, και αμέσως μετά έλαβε μια σημαντική επένδυση από την σκανδιναβική εταιρία Creandum, αλλά και από τον Industrifonden, έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων της Σουηδίας.
Το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα τoυ οργανισμού Eureka για την προσέλκυση επενδυτών μέχρι σήμερα είναι το Eurostars, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα Eurostars του οργανισμού Eureka είναι το πρώτο πρόγραμμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και στήριξης και έχει μέχρι στιγμής την περισσότερη προσέλκυση επενδυτών:
Μια από αυτές είναι η on-line επιχείρηση Mendeley που έλαβε την χρηματοδότηση του προγράμματος Eurostars και την ίδια στιγμή ξεκίνησε να χρηματοδοτείται από τον Stefan Glanzer, τον πρώην πρόεδρο της εταιρίας Last.fm.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση και η δημόσια χρηματοδότηση αλληλοενισχύονται, με αυτό τον τρόπο και καινοτόμες ιδέες έρχονται στο φώς και διευκολύνουν την ζωή μας αλλά και νεοσύστατες επιχειρήσεις αποκτούν τα θεμέλια για να πετύχουν.

 

Επιμέλεια: Χριστίνα Ιορδανίδου

Τελευταία τροποποίηση στις 02:25 - 30 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.