ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έγκριση από τη Ρωσία για την επέκταση αποπληρωμής του δανείου περιμένει η Κύπρος

14:24 - 31 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Για το δάνειο ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ που είχε λάβει η Λευκωσία από τη Μόσχα.

Η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει χρονικά την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δις ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο έως το 2022, είπε την Πέμπτη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. 
"Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Έχουμε όλες τις ενδείξεις και ελπίζουμε ότι θα γίνει, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος", είπε ο Σιαρλή σε ενημέρωση του ολλανδικού κοινοβουλίου για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
"Έχουν γίνει όλες οι προβλέψεις για συμμετοχή (bail-in) στο πακέτο διάσωσης, δυστυχώς θα συμπεριλαμβάνει και υποδεέστερης εξασφάλισης (junior) ομολογιούχους. Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, αλλά λόγω της ανάγκης που υπάρχει δεν έχουμε άλλη επιλογή", είπε ο Σιαρλή αναφερόμενος στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων.
Η Κύπρος ζήτησε την ένταξή της σε πρόγραμμα διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, οι συζητήσεις με τους δανειστές της έχουν περιπλακεί, καθώς το ποσό της βοήθειας αντιστοιχεί στο σύνολο του ΑΕΠ της χώρας και αυτό δημιουργεί προβλήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Η ΕΕ έχει πει ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να ανέλθει στα 17 δις ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος του να διατίθεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
"Στα 17 δις ευρώ περιλαμβάνονται 10 δις για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και 6-6,5 δις ευρώ για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους. Γι' αυτό όταν αναφερόμαστε σε επιπλέον 100% του ΑΕΠ δάνεια, δεν είναι 100% του ΑΕΠ χρέος ", είπε ο Σιαρλή.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 31 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.