ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Πολιτικό σκάνδαλο για παράνομες χορηγίες στο κόμμα Ραχόι!

10:50 - 01 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Μεγάλη πολιτική πίεση δέχεται το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα δέχθηκε πολλές παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Τα «κρυφά βιβλία» του Λαϊκού Κόμματος (PP) έχουν ανεβάσει την ένταση στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας. Η εφημερίδα El Pais, η οποία τα δημοσίευσε, υποστηρίζει ότι το 70% των χορηγιών από επιχειρήσεις, που εμφανίζονται σε αυτά, ήταν παράνομες.

Τμήμα της υπόθεσης αφορά τον πρώην ταμία του PP Κάσο Μπάρθενας. Ο Μπάρθενας, ο οποίος διαχειριζόταν τα οικονομικά του συντηρητικού ισπανικού κόμματος από το 2008 ως το 2009, φέρεται να διέθετε ένα ποσό 22 εκατ. ευρώ το 2007 κατατεθειμένο σε έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό. Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα από εισαγγελείς στο πλαίσιο της υπόθεσης για το δίκτυο Γκερτέλ, ένα σκάνδαλο στο οποίο κατηγορούνται πως εμπλέκονται δεκάδες στελέχη του PP και επιχειρηματίες.rajoy460 010213

Επίσης, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η Ελ Παΐς, ο ίδιος ο Ραχόι φαίνεται πως λάβανε 25.200 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες λάμβαναν παρόμοια ποσά. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης η Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ, δεύτερη τη τάξει στο Λαϊκό Κόμμα, λάμβανε επίσης χρήματα, όπως και οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς του Λαϊκού Κόμματος, ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Λουίς Μπάρσενας. Σύμφωνα με την Ελ Παΐς, οι πληρωμές προς τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος γίνονταν από επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων τριών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Γκερτέλ.

 

Η κυβέρνηση διαψεύδει

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα. Η γενική γραμματέας του PP Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ δήλωσε ότι το κόμμα θα προσφύγει στην δικαιοσύνη, ώστε να διαψευστεί το δημοσίευμα.
Τα δημοσιεύματα πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία. Η Σοράγια Ροδρίγκεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τα στοιχεία που περιέχονται στο δημοσίευμα της Ελ Παΐς σε βάρος του PP «πολύ σοβαρά», ενώ ο Κάγιο Λάρα, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς έκανε λόγο για «βόμβα» εντός του Λαϊκού Κόμματος.
Παράλληλα, ισχυρότατος είναι ο αντίχτυπος στην ισπανική κοινή γνώμη. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη: «Κλέφτες», «δεν μας εκπροσωπούν», «παραιτηθείτε» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα στα πλακάτ.

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 01 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.