ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Τα έσοδα από το αέριο θα μπορούσαν να βοήθησουν στη διάσωση της Κύπρου

18:15 - 07 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

   Όμως προειδοποίησε ότι πριν τα έσοδα αυτά συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους της νήσου, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα γνωστά για το συνολικό ύψος στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν.


   "Ας περιμένουμε πρώτα τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι (το αέριο), τι είδους αέριο είναι, τι ποιότητας πριν να μπορέσουμε να το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στην ολλανδική Κάτω Βουλή στην Χάγη.


   Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18 δις ευρώ, μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ.


   "Θα μπορούσε να υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο, για παράδειγμα, θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο", συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ.


   Η Κύπρος ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη τον περασμένο Ιούνιο. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περίπου 17,5 δις ευρώ για την διάσωσή της, όσο είναι περίπου το ΑΕΠ της.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 07 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.