• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Συμφώνησαν... οι Ευρωπαίοι

19:15 - 08 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Μετά από σχεδόν 26 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεις από νωρίς την Παρασκευή, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 960 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά μειωμένος από την αρχική πρόταση της Κομισιόν και την συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ανέφερε ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 έκλεισε και ότι «άξιζε η αναμονή» των περίπου 24 ωρών συνομιλιών και διαμάχης στο παρασκήνιο.

Οι 27 φαίνεται ότι κατέληξαν σε προϋπολογισμό με δεσμεύσεις ύψους 960 δισεκατομυρίων ευρώ και πραγματικές πληρωμές 908 δισ. ευρώ. Η πρόταση που είχε απορριφθεί τον περασμένο Νοέμβριο αφορούσε προϋπολογισμό 972 δισ. ευρώ.

Χωρίς να υπάρχει προσχέδιο επί του οποίου θα μπορούσαν να αρχίσουν τη συζήτηση, οι 27 προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα με τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία να τάσσονται υπέρ ενός σφιχτού προϋπολογισμού και αφετέρου την Γαλλία με τις χώρες του Νότου να ζητούν να μην καταργηθούν κονδύλια απαραίτητα για την ανάπτυξη.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών ο Βαν Ρόμπεϊ μίλησε για ένα μετριασμένο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία».

Χωρίς να υπάρχει προσχέδιο επί του οποίου θα μπορούσαν να αρχίσουν τη συζήτηση, οι 27 προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Ο τελικός συμβιβασμός προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της Βρετανίας που μιλούσε σε υψηλούς τόνους για λιτότητα και σφιχτούς προϋπολογισμούς σε περιόδους λιτότητας και ύφεσης στις εθνικές οικονομίες και από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, οι χώρες του Νότου και η ανατολική Ευρώπη επιδίωκαν να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις για τη γεωργία και τις υποδομές.

Θύματα ήταν τα κονδύλια για τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες –αυτά μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ– και για λειτουργικά έξοδα, όπως στη μισθοδοσία των αξιωματούχων της ΕΕ που περικόπτονται κατά ένα δις. ευρώ.

Αντιθέτως ενισχυμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ θα είναι κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, ικανοποιώντας τις μικρές χώρες και τη Γαλλία. Διασώθηκαν και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, όπως και το ταμείο κατά της ανεργίας των νέων, το οποίο θα επιχορηγηθεί με έξι δισ. ευρώ—πρόβλεψη που ικανοποιεί χώρες που πλήττονται από την ύφεση: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ένα άλλο πεδίο διαπραγματεύσεων είναι οι επιστροφές όπου όλοι θα ήθελαν –και αρκετοί εξασφάλισαν– κάτι παραπάνω ή πάντως μικρότερη μείωση. Ο Ντείβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε ότι οι επιστροφές της χώρας του είναι άθικτες, τα ολλανδικά μέσα ανέφεραν ότι οι περικοπές μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Η πολύωρη διαπραγμάτευση εντός και εκτός της αίθουσας της Συνόδου Κορυφής κατέληξε σε μια νίκη στα σημεία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Η γραμμή του για λιτότητα πέρασε έναντι της θέσης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η γαλλική πλευρά συμφώνησε τελικά σε περισσότερες περικοπές από όσες θα επιθυμούσαν ίσως. Τα γαλλικά μέσα, αναφέρει ο Guardian, δεν έδειχναν ενθουσιασμένα από την επίδοση του προέδρου.

Παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες, τα εμπόδια είναι μπροστά για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού που μπορεί να αργήσει αρκετούς μήνες

Η Κομισιόν εξέφραζε την δυσφορία της για τις μειώσεις ενώ το Ευρωκοινοβούλιο διά του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς απειλούσε να ασκήσει βέτο αν το μαχαίρι στις δαπάνες προχωρούσε πιο βαθιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 08 Φεβ 2013
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman